Паскалев дава ключове на новодомци в лукс блок
Паскалев дава ключове на новодомци в лукс блок / Снимка: Дарик - Благоевград

 

В понеделник-1 юни, официално ще бъде открит общинският жилищен блок за социално слаби жители на община Благоевград. Новата 8-етажна сграда се намира в квартал “Еленово-2”. Веднага след откриването 42-ма благоевградчани ще получат ключове и заповеди за настаняване, които кметът на община Благоевград Костадин Паскалев вече е подписал.

Имената на новодомците са определени на заседание на Комисията за установяване на жилищните нужди на граждани, ползване и управление на общински жилища, председателствана от зам.- кмета по хуманитарните дейности д-р Валентин Василев на 13 май 2009 г.

Те са подбрани след разглеждане и класиране на документите на всички картотекирани за 2009 г. граждани, при стриктно спазване на критериите за установяване на жилищните нужди, определени с Наредбата за реда и условията за отдаване под наем и продажба на общински жилища, приета от ОбС.

Членове на комисията са Орлин Тимов, който е председател на Комисията по социална и жилищна политика при ОбС- Благоевград, д- р Антон Билев – главен експерт перт “Здравеопазване” в община Благоевград, Ана Рашкова – старши юрисконсулт , Мила Соколова- от отдел “Контрол и координация на социалните дейности” пи Елена Гръчка - старши-експерт “Жилищна политика” в общинска администрация в Благоевград.

Даден е приоритет на многодетните семейства, самотните родители с непълнолетни деца. Семействата, в които има лица със заболявания са настанени в жилища на по ниските етажи и с по благоприятно изложение.

След настаняването на гражданите в новия жилищен блок в картотеката остават 62 ненастанени семейства. Те ще бъдат настанявани в освобождаващи се общински жилища до 31 октомври 2009 г. като след този срок ще бъде изготвена нова картотека.

Осем етажният общински жилищен блок разполага с 49 апартамента, от тях 3 тристайни, 30 двустайни и 16 боксониери, 2 студиа, 1 стая за временно настаняване. Жилищата са в напълно завършен вид.