Паркът за мечки край Белица ще бъде отворен за посетители на 10 април.
Това каза ръководителят на гледачите в мечия парк Калина Вълчинкова. "Всички 18 мечки в парка са будни, дори и Йета, при която зимният сън продължи най-дълго, вече е започнала да излиза от бърлогата си.
Мечките в зоопарка в София и в Белица заспиват зимен сън (СНИМКИ)
Това беше последната мечка в хибернация в парка, така че официално всички са будни", посочи Вълчинкова. Въпреки ниските температури в последните дни, мечките не са се прибрали по бърлогите си за втори зимен сън.
Около седмица или две след излизане от хибернация обаче те все още са по-летаргични и предпочитат да си поспиват, допълни ръководителят на гледачите. В началото на пролетта менюто на обитателите на мечия парк се състои основно от зеленчуци, кореноплодни растения, риба и ядки.
"Това, с което се хранят мечките в дивата природата в този период, са основно тревисти растения и каквото успеят да намерят, затова и диетата на мечките в парка е основно от зеленчуци, за да бъде тя максимално близо до естественото меню за вида им в природата", каза още Калина Вълчинкова.
Това каза ръководителят на гледачите в мечия парк Калина Вълчинкова. "Всички 18 мечки в парка са будни, дори и Йета, при която зимният сън продължи най-дълго, вече е започнала да излиза от бърлогата си.
Мечките в зоопарка в София и в Белица заспиват зимен сън (СНИМКИ)
Това беше последната мечка в хибернация в парка, така че официално всички са будни", посочи Вълчинкова. Въпреки ниските температури в последните дни, мечките не са се прибрали по бърлогите си за втори зимен сън.
Около седмица или две след излизане от хибернация обаче те все още са по-летаргични и предпочитат да си поспиват, допълни ръководителят на гледачите. В началото на пролетта менюто на обитателите на мечия парк се състои основно от зеленчуци, кореноплодни растения, риба и ядки.
"Това, с което се хранят мечките в дивата природата в този период, са основно тревисти растения и каквото успеят да намерят, затова и диетата на мечките в парка е основно от зеленчуци, за да бъде тя максимално близо до естественото меню за вида им в природата", каза още Калина Вълчинкова.