Отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата
Отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата / снимка: Дарик - Благоевград, Каролина Кузманова

До края на седмицата в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Благоевград са обявени Дни на отворените врати, по повод Международния ден за борба с туберкулозата, който се отбелязва на днес - 24 март.

"За 2015 г. заболелите от туберкулоза са 102 души в областта, а най-големите огнища на болестта в момента са санданско-петричкият регион, особено село Микрево", заяви за Дарик управителят на болницата д-р Петър Георгиев.

Сред симптомите на болестта са отпадналост, кашлица, температура, недостиг на въздух, отхрачване на кръв, обясни той.

Как можем да се заразим с туберкулоза? "От болен човек с активна туберкулоза, който отделя секреция при кашлица и в близък контакт с него, така че семействата на болните са най-застрашени", заяви още управителят на болницата.

Той подчерта, че голяма опасност от заразяване с туберкулоза има при затворени колективи, а застрашени групи са алкохолиците, болните от диабет и СПИН. "Ромските гета също често са развъдник на туберкулоза", допълни той.

Причинителят на туберкулозата Mycobacterium tuberculosis, е идентифициран и описан на 24 март 1882 г. от Робърт Кох. Това откритие се дължи на седемнадесетгодишен труд.

България е една от пионерите в борбата с туберкулозата, а в миналото заболяването е наричано с описателните имена "охтика" и "жълта гостенка". Тези имена се дължат на характерните признаци на заболяването – прогресивна кашлица и отслабване.

Много известни личности са починали от туберкулоза. Сред тях са писателят Йордан Йовков, поетът Христо Смирненски, революционерът Георги Раковски и първият български кечист Дан Колов. В международен план, сред починалите от туберкулоза са известният латиноамерикански революционер и политик Симон Боливар, руските писатели Антон Павлович Чехов и Максим Горки, полският композитор Фредерик Шопен и други.