/ Община Банско
Часове преди да бъде дадено официалното начало на единствения по рода си в България форум за планинарската култура - Банско Филм Фест, неговият създател, Петър Атанасов, бе провъзгласен посмъртно за „Почетен гражданин” на град Банско.

Министър Николина Ангелкова на работна среща в Банско

Това се случи на Тържествена сесия на Общински съвет-Банско, където съветниците гласуваха предложението на кмета Георги Икономов с пълно мнозинство. В своите мотиви за удостояването на Петър Атанасов с почетното звание, Икономов изтъква заслугите му за създаването на Банско Филм Фест като събитие, популяризиращо световната планинарска култура, с което дава своят съществен принос за развитието на културния живот в Банско.

Неговата съпруга и съмишленик, Натали Петрова, получи званието и сподели с присъстващите обичта на нейния покоен съпруг към Банско и Пирин. Тя отправи благодарност към кмета Георги Икономов за внесеното от него предложение, както и към общинските съветници за признанието на житейските постижения на Пепи, както всички го наричаха приживе.
 
Банско отново във вихъра на екстремното кино

А самия Банско Филм Фест 2018 също започна с кадри за Пепи. Авторитетни личности – катерачи, алпинисти, колеги журналисти, приятели, разказаха за допира си с тази енциклопедична, и в същото време скромна личност. В негова памет на любимия му стол в читалище „Никола Вапцаров” бе поставен надпис с неговото име.
 
26 са лентите, които ще се състезават за оценката на авторитетното жури. Любопитни презентации, интересни гости, тематични уъркшопове, ще представи Банско Филм Фест до неделя, 25 ноември.

Входът е свободен, а събитията се провеждат в Читалище „Никола Вапцаров” и Посетителски информационен център.