Над 600 деца се обучаваха  в Лятната музейна школа
Над 600 деца се обучаваха в Лятната музейна школа / снимка: РИМ

   Над 600 деца се обучаваха в Лятна детска музейна школа в началото на лятото, съобщи за Драик говорителят на РИМ - Благоевград Силвия Домозетска. Школата се организира за осми пореден път от музея и има за цел да даде един добър старт на лятната ваканция за най-малките – децата от предучилищна и от начална училищна възраст.

Над 600 деца се обучаваха  в Лятната музейна школа
netinfo

В продължение на две седмици  малчугани от II ОУ, III ОУ,  IV ОУ, VI СОУ, VII СОУ, VIII СОУ, СОУИЧЕ и детските градини в Благоевград посещаваха музея в часовете преди обеда за да се обучават по теми от историята, археологията, природознанието. Уроците бяха разработени от специалисти от музея и имаха не само образователна цел, но и забавното и  пълноценно прекарване на свободното време в първите ваканционни дни за децата. Теми като „Праисторическата мода”, „Какво ново при жителите на Бедрог”, „Облеклото на баба и дядо”, „Оръжието на Българските революционери” и темите за риса, за вълка, за мравките, предизвикаха огромен интерес у децата, но едни от най-забавните за малчуганите бяха теренните работи по събиране на насекоми и растения. В последния ден от заниманията посетителите на Лятна детска музейна школа изработваха своите хербарийни и ентомологоични сбирки със събраните от тях самите материали.

На 18 юни, когато се закрива Лятната детска музейна школа към музея в Благоевград, ще бъде експонирана изложба от всички материали изработени от децата през двете седмици на занимания в музея – рисунки, кукли с народни носии, „праисторически” съдове и други.