Над 5 млрд. лева ще влязат в българското земеделие за периода 2014-2020 г.
Над 5 млрд. лева ще влязат в българското земеделие за периода 2014-2020 г. / netinfo

Над 5 млрд. лева се очаква да влязат в българското земеделие като директни плащания през новия програмен период 2014-2020 година.

Това каза на браншова среща в Благоевград проф. Светла Бъчварова, председател на на Комисията по земеделие в парламента. Тя поясни, че това се дължи на договора за присъединяване, който предвижда увеличаване на директните плащания и изравняването през 2016 г. с останалите страни членки на ЕС.

Проф. Бъчварова подчерта, че е изключително важно българските евродепутати, които ще влязат в новия Европейски парламент да защитават и българското земеделие. "Смея да кажа, че в Коалиция за България са хора, които имат професии и възможности да реализират политики", каза проф. Бъчварова.

По време на срещата, организирана от благоевградската организация на БСП, бяха обсъдени въпроси, свързани с промените в сега действащите закони.

"Във връзка със Закона за собствеността и земеделските земи основният акцент беше невъзможността да се купува българска земя, ако лицето не е било в страната над 5 г. Смятам, че дължим това на българските земеделски производители, защото се оказа че в България е "бяла страница" въобще купуването на земеделска земя. Благодарение на това много фирми са заобикаляли законодателството, без да се интересуват дали средствата ще отидат в сектора на земеделието", почерта Бъчварова. По думите й в останалите страни подобни практики не се толерират.

Проф. Бъчварова акцентира и върху усилията на земеделската комисия за възможността животновъдите да получават с предимство държавни и общински земи. В срещата участва и зам.-министърът на земеделието д-р инж. Валентина Маринова, която каза, че министерството ще се опита да поеме инерцията, която са заварили  и да бъде намалена административната тежест. Въпреки че 2014 г. е преходна, задачата на министерството е да се осигури удовлетвореност. В браншовата среща, организирана от БСП, участваха още депутатът Емил Костадинов, Областният председател на партията Юлиян Гошев, общинският лидер Владимир Пандев, съветникът Николай Бошкилов и др.

В рамките на дискусията  бяха зададени въпроси свързани с животновъдството, билкарството, административните проблеми при кандидатстване на кредити и тромавата система на Агенцията по земеделие.