Над 3000 тютюнопроизводители протестират в Кочан
Над 3000 тютюнопроизводители протестират в Кочан / DarikNews.bg, архив
Над 3000 тютюнопроизводители протестират в Кочан
69705
Над 3000 тютюнопроизводители протестират в Кочан
  • Над 3000 тютюнопроизводители протестират в Кочан

Над 3000 тютюнопроизводители се събраха към 12.00 часа днес на площада в Кочан, община Сатовча, в знак на протест срещу ниските изкупни цени на продукцията им.

Местните жители заявиха намерение да запалят бали с тютюн, както и готовност да блокират пътя за Пловдив.

Според председателя на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн и кмет на Сатовча Арбен Мименов, до блокада няма да се стигне, тъй като този следобед в региона се очаква да пристигнат народните представители от ДПС Ахмед Башев и Алиосман Имамов, които да окажат подкрепа на протестиращите.

Депутатите ще обиколят селата Рибново, Долно Дряново, Абланица, Вълкосел и Кочан. По време на срещите тютюнопроизводителите ще поставят своите искания за това да бъде изкупена 100% от продукцията им, както и тази година изкупната цена да надвишава сумарно миналогодишните приходи от продажба на тютюн, поясни за Дарик председателят на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн и кмет на община Сатовча Арбен Мименов.

В Кочан протестират и жители на съседни села. Учениците от местната гимназия не влязоха в класните стаи тази сутрин.

За утрешния ден няма да се организира протест, заради тържественото посрещане на новоизбраният Неврокопски митрополит Серафим в Неврокопската епархия.

В звуковия файл: Арбен Мименов