/ БТА
Множество миряни се стекоха днес в Роженския манастир, където се намира копие на чудотворната икона „Света Богородица – Портаитиса“. Чудотворната икона се чества с тържествен празник на втория ден от Светлата седмица. В сутрешните часове Неврокопският митрополит Серафим, игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий Адрианополски, Видинският митрополит Даниил и Врачанският митрополит Григорий отслужиха света литургия, след която се извърши литийно шествие с чудотворната икона на Божията майка до местност край църквата „Св. св. Кирил и Методий“, където бе извършен водосвет. 

„В дните на Светлата седмица, когато всеки ден тържествуваме Възкресението Христово, няма как да не почетем Божията майка, която, както е запазено преданието в църквата, е първата, узнала за възкресението на своя син. Господ се явява първо на нея, възкръсва мъртвите, за да зарадва тази, която най-много е скърбяла и чиято душа е била прободена с меч така, както е било предсказано още когато Иисус е бил младенец“, каза пред БТА Негово високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. 

В дните на Възкресение има различни традиции, свързани с почитта към Божията майка и един от тези празници е третият ден на Великден, който е празник на Иверската икона на Света Богородица, посочи митрополит Серафим и допълни, че това е една от най-големите и най-почитаните светини на Света гора. 

БТА

Според запазеното предание това е една от иконите, рисувани от Свети евангелист Лука. По време на иконоборчеството в Константинопол е била спасена от вдовица, която я е притежавала и която я пуска в морето, за да не бъде унищожена, припомни водачът на Неврокопска епархия. След около сто години иконата се явява в залив пред Иверския манастир в Света гора, като е забелязана по излизащия стълб светлина от нея. Монасите се приближавали до нея с лодки, но тя се отдалечавала, така че да не могат да я вземат.

Света Богородица се явява на сън на един от монасите – старецът Гавриил и му повелява той да отиде и в неговите ръце ще позволи да бъде взета и пренесена в манастира. 

Името на иконата – Портаитиса или Вратарница идва от това, че след като Гавриил я прибира от морето, монасите я поставят на почетно място в храма, но няколко следващи сутрини я намират отвън, пред портите на манастира. Богородица отново се явява на сън на стареца като казва, че не е дошла да бъде пазена от тях, а тя да ги пази. Монасите спазват волята на Божията майка и иконата до ден днешен е в един малък параклис, който е построен до портите на манастира, разказа Неврокопския митрополит Серафим.

Чудотворната икона има множество копия, а едно от тях е изработено през 1790 година за Роженския манастир. По това време манастирът е метох, тоест обгрижван от Иверския манастир, посочи митрополит Серафим. 

Чудесата на иконата са много, разказаха миряни, които днес бяха в манастира, за да се поклонят пред иконата на Богородица. Пред чудотворната икона много хора отправят молитви за рожба или за изцеление.
БТА