Млади творци грабнаха награди от националния конкурс за рисунка
Млади творци грабнаха награди от националния конкурс за рисунка / снимка: Key Experts Group

Наградиха победителите в XVI издание на националния конкурс-изложба „Здравей ваканция! Ваканция с Coca-Cola!“. На нея присъстваха гости от цялата страна, пристигнали специално, за да аплодират младите таланти на България.

Журито определи победителите, след като разгледа 586 рисунки и пластики на 556 деца от общо 25 области и 46 населени места от цялата страна. Участниците се състезаваха в две категории: КАТЕГОРИЯ А - деца от училища по изкуствата, профилирани паралелки в СОУ и Професионални гимназии, школи по изобразително изкуство към ОДК, ЦРД, центрове по изкуствата, читалища и др. и КАТЕГОРИЯ Б – деца от детски градини, начални, основни и средни училища и професионални гимназии, ОДК, ЦРД, ЦУТНТ и др. Победителите са разпределени в три възрастови групи: 5-7 години, 8-12 години и 13-17 години, съобщиха организторите.

Млади творци грабнаха награди от националния конкурс за рисунка
netinfo
Изложбата се състоя в Младежки дом-Благоевград, където повече от 250 творби на малки художници изпъстриха стените на залите и коридорите. Специални награди грабнаха най-талантливите млади творци: отличието за плакат бе връчено на 10-годишната Цветомила Николаева от  Ловеч, а нейната рисунка украси Благоевград под формата на анонсиращ плакат.

Най-високата оценка на журито и съответно първа награда в категория А заслужиха 7-годишната Петя Владева от  Търговище (първа възрастова група), 9-годишната Белма Салиева от с. Самуил (втора възрастова група) и 16-годишната Гергана Стойнова от гр. Казанлък (трета възрастова група). В същата категория Изел Осман, 9 г. от с. Самуил бе отличен за създаденото от него текстилно пано, а наградата за пластика бе присъдена на Денислав Русанов, 11 г. от  Плевен. Призьори в категория Б в съответните възрастови групи са: 7-годишната Лили Георгиева от гр. София, 12-годишната Елена Пенева от гр. Каварна и 16-годишната Наталия Генчева от гр. Полски Тръмбеш. 

Заслужена оценка за труда си и почетна грамота получиха също преподаватели и ръководители с дългогодишно активно участие в конкурса и постигнати високи резултати. Отличени бяха Галина Иванова – ръководител на школа по изобразителни изкуства “Живопис” от гр. Казанлък и Маринела Иванова – начален учител от гр. Полски Тръмбеш съответно в А и Б категория. Колективни грамоти за училища и школи по изкуства зарадваха участниците от Столичен център за работа с деца - София, Арт-център “Видима” – Севлиево, СОУ “Васил Левски” – Шумен и ЧНУ “Ерих Кестнер” – София, допринесли за развитието на конкурса с активното си участие.

Конкурсът за детски рисунки се организира за шестнадесета поредна година със съдействието на Министерство на образованието, младежта и науката, Национален дворец на децата, Обединен детски комплекс – Благоевград и Coca-Cola.

В журито на конкурса взеха участие известните благоевградски художници Живко Янев – член на Сдружение „СБХ”, Председател на Сдружение „Македония АРТ” – Благоевград и преподавател в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий”, Манол Стоянов – член на Сдружение „СБХ” и сценограф на Камерна опера–Благоевград, както и Емилия Велинова – помощник директор на ОДК–Благоевград. Във всяка една от възрастовите групи бяха връчени награди за класираните на първо, второ и трето място, както и допълнителни поощрителни такива.