Мечките в Белица започнаха да се будят заради високите температури
Мечките в Белица започнаха да се будят заради високите температури / Дарик - Благоевград, архив

Заради по-високите температури, танцуващите мечки в Белица започнаха да се събуждат по-рано от зимния си сън тази година.

"Високите температури разстопиха снега. Снегът пък наводни бърлогите, в които спяха и съответно те излезнаха навън. Самите температури не са естествени за тях. Един ден имаме минусови температури, след няколко дни стават плюс 20 градуса и това ги обърква. Самото събуждане от зимен сън е процес, но с последващо застудяване ще ги върнем обратно в бърлогите да доспят". Това заяви за Дарик управителят на Парка за танцуващи мечки в Белица Димитър Иванов.

Заради големия поток от посетители, миналата година бе взето решение паркът да не работи зимно време за посетители, за да се даде спокойствие на мечките. Очаква се той да отвори врати на 1-и април, коментира Димитър Иванов.

Паркът продължава да привлича както български, така и чуждестранни туристи, но Иванов отбелязва, че докато през 2008-2009 г. близо 50% от посетителите са били чужденци, предимно англичани, то с настъпването на глобалната криза през 2010-2011 г. техният брой намалява до 10-15%.

В Парка за танцуващи мечки в Белица има 26 мечки, като освен танцуващи мечки, има и четири от зоологически градини и една, конфискувана от хотел.

За мечките се полагат както специални ветеринарни грижи, така и грижи за психическото им здраве. Димитър Иванов обясни, че малтретирането на танцуващите мечки е довело до сериозни проблеми, които се изразяват в стереотипно поведение, като например, да застават на едно място и да се въртят в кръг или да се движат напред-назад. Той коментира, че макар да се полагат особени усилия за преодоляването на стреса на мечките, е малко вероятно те да бъдат излекувани напълно.

Паркът за танцуващи мечки в Белица е открит през 2004 г., като близо 4 години отнема построяването му. Той е изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо. Целта му е да приюти и да отглежда всички танцуващите мечки на територията на България.