Мария Неделчева: Сагата с Лисабонския договор не е свършила въпреки ирландското да
Мария Неделчева: Сагата с Лисабонския договор не е свършила въпреки ирландското да / netinfo

С влизането в сила на Лисабонския договор България запазва своя комисар, представителите ни в Европейския парламент се увеличават с още един, а по изключително важни за нас теми, като земеделието например, Европарламентът ще може да оказва влияние и да се произнася върху крайните решения. Така единственият евродепутат от Пиринско Мария Неделчева коментира ратифицирането на Лисабонския договор от Ирландия.

Според нея един от най-важните напредъци на Лисабонския договор e, че Европарламентът е равнопоставен със Съвета на министрите, което на практика означава, че в редица области ЕП ще има реално влияние.

Пример е общата селскостопанска политика, където досега Европейският парламент имаше консултативна функция и се произнасяше само по бюджета.
Засилена е ролята на националните парламенти, гражданите получават правото на т. нар. Гражданска инициатива, с която при събирането на 1 000 000 подписа Комисията може да предприеме действия в обществен интерес, заяви Мария Неделчева. Тя поясни, че вече ще е налице по-ясен статут за институциите и техните правомощия, по-прозрачна и по-бърза процедура за вземане на решения, повече близост и влияние на гражданите в общите европейски политики.

Сега всички погледи са вперени в Полша и Чехия, чиито президенти все още не са подписали законите за ратификация, приети от парламентите в двете страни. Полският президент Лех Качински, който изчакваше резултата от ирландския референдум, би трябвало да го подпише в следващите няколко дни, каза българският евродепутат.

Според нея това означава, че последната страна, която трябва да ратифицира договора е Чехия. Доста политици и анализатори в Европа се опасяват, че Клаус ще откаже да подпише до пролетта на 2010-та, когато консерваторите на Дейвид Камерън се очаква да спечелят изборите в Англия. Самият Камерън потвърди и след ирландския референдум, че има намерение да организира референдум по този въпрос, ако дотогава Лисабонския договор не е ратифициран от Чехия, коментира още пиринският представител в Европейския парламент.

По думите на Неделчева забавянето от страна на Чехия носи няколко риска за страната - познатите като "най-добрите ученици" в ЕC от бившия Източен блок чехи ще бъдат обект на нападка, че страната им спира развитието на ЕC.

Общественото мнение в Чехия подкрепя в мнозинството си Лисабонския договор и едва ли президентът Клаус няма да го вземе предвид, още повече, че парламентът вече е гласувал закона за ратификацията. Трудно е да си представим, че опитен политик като Клаус би злепоставвил основния си източник на легитимност, добави в заключение Мария Неделчева.