Изграждат бизнес центрове в Благоевград и Серес по съвместен проект
Изграждат бизнес центрове в Благоевград и Серес по съвместен проект / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

Областният управител на Благоевград Валери Смиленов заедно със свой екип посети гръцкия си колега в Серес в рамките на съвместен проект ”Международно управление на човешките ресурси”.

Целта на проекта е опознаване и подпомагане модела на управление на човешките ресурси в областите Серес и Благоевград, поясняват от кабинета на управителя на Благоевградска област. Проектът предвижда създаване на два информационни центъра в двата съседни региона – информационен център за намиране на работа и бизнес център. Идеята е бюрата да работят 24 месеца. Предвижда се сформиране на две групи за двуседмични обучения – за гръцките групи обучения в Благоевград, а за българските - в Серес.

И в двете областни администрации се планира откриване на консултантско бюро с общ интернет портал между тях, на който ще се отразява цялата информация и по този начин всички от целевите групи ще могат да черпят необходимата информация. В бюрата ще се дават консултации по различни въпроси и проблеми от двама служители на постоянна работа, преминали първоначално специализиран курс.

Партньори по проекта са Техническият университет в Серес, Колежът по икономика и мениджмънт в Благоевград и Регионалната служба по заетостта.

Целевата група е насочена към безработни без ограничение във възрастта. Общата стойност на проекта е 620 000 лева.