Георги Киряков: Есенният политически сезон започва с летящ старт”
Георги Киряков: Есенният политически сезон започва с летящ старт” / netinfo

Г-н Киряков, есенният политически сезон стартира.  Вие в  „Движение България на гражданите” как го започнахте?

Всъщност есенният политически сезон започва с "летящ старт”, тъй като протестите срещу правителството не стихнаха и през лятото, а ние като партия се подготвяме още от юни месец за предстоящото си на 21 септември Национално събрание. В момента сме на финалната права на провеждането на отчетно-изборните общински и районни събрания, на които освен избора на нови ръководства има и номинации за председател на партията, за членове на Националния съвет, на Контролния съвет, както и избор на делегати за събранието.

Споменахте нoминациите за председател. Има ли алтернатива на кандидатурата на г-жа Меглена Кунева за председател?

На досега проведените събрания в страната, единствената номинация за председател, доколкото имам информация, е на г-жа Кунева. А и съм убеден, че г-жа Кунева е безспорният авторитет в нашата партия. Така че, алтернатива няма и се надявам всички ние да я подкрепим отново, единодушно, за нов мандат. За мен тя е безспорен лидер с изключителни политически и мениджърски качества.

Споменахте, че есеннният политически сезон е започнал с „летящ старт”, и че протестите срещу правителството не стихват. Не се ли опасявате, че управлващите успяха, чрез организираните от тях контрапротести да неутрализират ефекта от гражданското недоволство?

Гражданското недоволство постигна основната си политическа цел, а именно да накара управляващите да бъдат внимателни в действията си и да започнат да се съобразяват, доколкото им позволяват подкрепящите ги олигархични кръгове, с гражданското общество. Всяко управление оттук нататък ще бъде винаги под заплахата от избухване на недоволство, ако си позволи да вземе безумно решение, каквото беше назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Това, което не посмя да направи сегашната Тройна коалиция между БСП, ДПС и Атака, е да вземе страната на гражданите си. Надявам се следващите управляващи да успеят.

Следващите управляващи - кои ще бъдат те? И мислите ли, че натискът от улицата ще доведе до предсрочни избори и в какъв срок?

Ще положим максимални политически усилия следващите управляващи да бъдем партиите формиращи Реформаторския блок. В тази посока са и резултатите от последното проучване на „Алфа рисърч”. Те ясно показват потенциала на този разумен и необходим проект, базиращ се на съгласието, че по този начин България не може да се управлява, и че квотите на мафията и олигархията нямат място в правителството. А що се отнася до това дали ще има предсрочни парламентарни избори, то такива задължително трябва да има. Ако не до края на тази година, понеже технологично ще бъде трудно изпълнимо, то най-късно до май следващата година, когато ще има редовни избори за Европейски парламент. Избори две в едно са разумен и балансиран вариант. Ние обаче няма да престанем да искаме незабавна оставка и се солидаризираме с протестиращите вече повече от 80 дена български граждани. Считам за свой граждански дълг да участвам в протестите и го правя oт самото начало. Считам също така, че онези, които нападат протестиращите с всевъзможни аргументи: че са платени, че не знаят какво искат, че са сити, доволни, красиви и не разбират живота на отрудените хора на село, не си дават сметка, че демократичните институции и трудно извоюваните граждански свободи sа сериозно застрашени от посегателството на мафията върху тях.

Как вървят преговорите в Реформаторския блок?

На този етап, както е добре известно, сме се обединили върху няколко принципни неща, наречени „начала”. Предприехме действия и по сформирането на Граждански съвет към Блока, в който влизат доста известни лица от близкото ни и по-далечно демократично минало като проф. Михаил Неделчев, икономистът Георги Ганев  и други. На разширеното заседание на Националния ни съвет в Стара Загора миналата седмица, приехме принципно становище, понататъшното развитие на Реформаторския блок, в това число и възможността за сформиране на коалиция, да бъде обсъдено на предстоящото Национално събрание и да се излезе с решение.

Вие сте председател на Контролния съвет на партията. Имахте ли много работа през тази вече повече от една година от учредяването й?

Всъщност станах председател на Контролния съвет съвсем наскоро. Но пък най-много работа ни се отвори именно оттогава. Както във всяка партия, така и при нас, покрай демократичните процедури по избирането на ръководства, има спорове. Като контролен орган на партията ние, членовете на Контролния съвет, сме призвани да следим за спазването на нашия устав и на българското законодателство, и понякога, с цел да бъдем максимално прецизни и безпристрастни в решенията си, си позволяваме да се произнасяме със закъснение. Досега не е имало никакви възражения срещу нашите решения, затова вярваме, че сме си свършили работата. Надявам се следващият Контролен съвет, за който отново се кандидатирам, да продължи добрите практики на предходния.