Фолклорно надиграване  в Международния ден на танца
Фолклорно надиграване в Международния ден на танца / снимка: РИМ-Благоевград

Регионалният исторически музей в Благоевград и Фолклорна формация „Мегдана”  организират танцово фолклорно шоу, с което ще отпразнуват Международен ден на танца.

От няколко години 29 април се отбелязва в България и по света като Международен ден на танца с организиране на танцови забави на открито. Българските фолклорни танци са част от културното ни и духовно наследство и за да се покаже тяхната заразяваща красота.

«Да покажем красотата на българските фолклорни танци» е мотото на фолклорно надиграване, което Регионален исторически музей – Благоевград и Фолклорна формация „Мегдана” организират днес  от 17:00 часа, на площадката пред музея, съобщиха от пресцентъра на културния институт.

Поканени са за участие самодейни фолк клубове от Благоевград, в които хора от различни възрасти и професии танцуват български народни танци за здраве и тонус.  Такова фолклорно шоу се организира за втора поредна година. Проведеното на 29 април 2011 г.  надиграване събра много съмишленици и почитатели и организаторите си поставиха за цел да го превърнат в традиция. Идеята е да се покаже, че танцът е здраве,  физическо и емоционално пречистване, танцът е връзка, изразяване и радост.

На 29 април в България и по света се чества Международният ден на балета. Инициативата е на Международния театрален институт. Решението да бъде учреден ден на балетното изкуство е взето в София през 1982 г., на състоялата се у нас сесия на ЮНЕСКО.  За Международен ден на балета е определена рождената дата на френския балетмайстор Жан-Жорж Новер, който остава в историята като най-големия реформатор в класическия танц. Той се смята за „баща" на балета в днешния му вид.   Новер е роден на 29 април 1727 г.
От няколко години 29 април се отбелязва по света като Международен ден на танца с организиране на танцови забави на открито.