Десетки почетоха и се поклониха днес пред паметта на светицата-мъченица Св. Марина под вр. Пирин край село Сенокос, община Симитли, предаде БГНЕС.

На мястото на древното тракийско светилище и оброчище, преди година бе издигнат малък храм. Мястото е високоенергийно, в клоните на 400-годишен бор край черквата се явява светицата, покровителка на водите и змиите. Светилището е изходен пункт за изкачване на вр. Пирин, издигащ се на височина от 2593 метра. Ден преди празника бе даден курбан за здраве, днес бе осветена и камбаната на черквата, закачена на бор.

„Мястото е било тракийско светилище, а през турско тук на върха се е намирал турски пост. Борът, под който стоим е на около 400 години, ударен е от гръм незнайно кога, заради което няма връх“, разказва Красимир Петров-бивш кметски наместник на Сенокос след промените през 1989 г.

Според него, мястото е високоенергийно, обгръщайки го, човек получава енергията на това древно оброчище, дарило с така мечтаната рожба бездетни семейства.
„В клоните на бора се наблюдава изображението на Света Марина, виждат го само силно вярващите, а пък майсторите, градили миналата година храма, откриват издълбано в скалата изображение на слънчев диск с лъчи, само го почистили от мъха, за да изпъкне изображението“, допълва Петров.
 
БГНЕС