/ Дарик, архив

Общинският съвет в Благоевград удължи за още три години договора за управление на д-р Георги Георгиев като управител на СБАЛО „Свети Мина”. Така местният парламент излезе от патовата ситуация, която предизвика преди няколко дни, когато освободи досегашния управител на здравното заведение и на негово място назначи д-р Румен Кондев.

Той обаче изненадващо в края на работния ден в петък /15 март/ се отказа да заеме поста със странния мотив, че директорът на МБАЛ-Благоевград не го освобождава от длъжността му на шеф на вътрешното отделение.

Така се появи реален риск онкоболницата да остане на автопилот и да спре нормалното й функциониране. До този хаос се стигна след серия от нападки от страна на отделни съветници към работата и професионализма на д-р Георгиев, който бе обвинен, че управлява лошо, не провежда реформи и лечебницата е в тежко финансово състояние. Самият Георгиев пък се оплакваше от неразбиране на проблемите и от липсата на диалог от страна на местните парламентаристи.

Днес обаче той заяви, че е готов да преглътне огорчението и да поеме отново управлението на онкоболницата. „Въпреки личните ми преживявания и обидата у мен, днес съм тук, в залата на общинския съвет, воден от отговорността на гражданин и на лекар. Аз милея за пациентите. Затова мога да продължа да ръководя онкоболницата, но при положение, че имам вашата пълна подкрепа. Не искам да има задкулисие и сиви кардинали.

Преди време вие не удължихте управленския ми договор, нормално бе да си тръгна, щом не съм желан. Но хората трябва да се лекуват в нашата уникална болница, каквато няма от София до Солун, да се борим заедно с тях за живота им. За да работи болницата нормално, трябва и вие, и ние да сме отговорни”, заяви днес пред съветниците по време на извънредната сесия д-р Георги Георгиев.

„Протягам ръка към всички вас, за да направим най-доброто за лечебното заведение. Но за бъдещето на болницата са необходими реформи. Не може някои отделения да формират всеки месец десетки хиляди левове загуба, това е безумие – да правим такива разходи.

Ще се наложи оптимизация на персонала. Искам да ми дадете тези правомощия и да ме подкрепите. Днес трябваше да съм на работа на друго място, но онкоболницата е най-важна за мен. Отговорността е моя, решението е ваше”, с тези думи завърши изказването си д-р Георгиев. Всички присъстващи 31 съветници гласуваха за удължаването на договора му за управление за още 3 години.