Боговете на виното слязоха в село Илинденци
Боговете на виното слязоха в село Илинденци / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

Боговете на виното - Бакхус, Трифон, Дионисис, Загрей и Сабазий, слязоха от небесата и се включиха в 19-ия фестивал на виното в село Илинденци, община Струмяни.

На лозовия масив в селото бе направена възстановка на Дионисиевите празници отпреди четири хилядолетия. Заедно с боговете на виното в Илинденци пристигна и цялата им свита, водена от Мома Кераца, за да осветят произведеното бяло и червено вино в района.

Боговете, придружавани от девици, зарязаха лозята на бизнесмените Бойко Джалев и Красимир Илиев, които стопанисват 200 дка върху скалните масиви над Илинденци. Членовете на Винената партия, водени от председателя Иван Лулейски, активно се включиха в празника на божествения елексир в местността "Валоги" край селото.

Николай Сарадинов бе коронясан за цар на лозята на празника на боговете на виното, грамотата му връчи кмета на община Струмяни Валентин Чиликов. Директорът на "Земеделие и гори" Кирил Укев връчи призовете на победителите в конкурсите за външни  и местни производители на бели и червени вина.

Фестивалът на виното продължи с народно веселие и хора на площада в село Илинденци.