Без сеч за разширяване на лифта над Банско
Без сеч за разширяване на лифта над Банско / Дарик-Благоевград, архив

Реконструкцията на лифт "Тодорка" в Националния парк "Пирин", която предвижда подмяната на построения през 1986 година 3-седалков лифт с 6-седалков, може да бъде извършена без изсичането на 88 дървета.

Министерството на околната среда и водите не разрешава на инвеститора „Маренго трейдинг” ЕООД да изсече 88 дървета, както е предвидено в съгласувателното писмо от 4 август 2014 г., подписано от предходния министър на околната среда и водите Станислав Анастасов, съобщиха от министерството.

Природозащитници: Незаконните действия в парковете Пирин и Витоша не спират

На 30 октомври 2015 г. междуведомствена работна група извърши проверка на място и установи, че могат да бъдат спасени 31 дървета. Останалите ще бъдат вложени в ремонт на подхода към Байкушевата мура, както и за възстановяване на пътеки за обслужване на посетителите в парка. Инвеститорът се задължава да засади дръвчета в периферията на Национален парк „Пирин”.

В работната група участваха представители на парка, МОСВ, Института за гората при БАН, Института за биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН и на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Работната група беше създадена със заповед на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева след като в МОСВ постъпиха резултатите от проверките на ДНСК, Окръжната прокуратура в Благоевград, Софийската градска прокуратура и Върховната административна прокуратура, според които реконструкцията на лифта не е в нарушение на законодателството.

Изчакването на резултатите от всички тези проверки беше поставено от МОСВ като условие преди ведомството да вземе решение дали да разреши отсичането на дървета в НП „Пирин”.

Задачата на междуведомствената група беше да извърши проверка на място и да определи дърветата, които могат да бъдат съхранени като същевременно се осигури безопасната експлоатация на съоръжението.

Независимо, че претенциите на инвеститора бяха за изсичане на 88 дървета, експертите потвърдиха на терен, че съгласно изискванията на нормативната уредба е възможно да се осигури безопасна експлоатация на съоръжението с изсичането не на 88, а на 57 дървета. В съответствие с констатациите на междуведомствената работна група беше поискано да бъде коригирано план-извлечението, което подлежи на съгласуване от МОСВ.

Инвеститорът се задължава при отсичането и транспортирането на дърветата да не уврежда оставащата дървесна растителност. Както и до 30 май 2016 г. да засади дръвчета в прилежащи на НП „Пирин” терени. Обемът на предвидената за отнемане при почистването на просеката дървесина се изчислява на 31 куб.м, което представлява 0,04% от годишния прираст на горските насаждения и 0,0004% от общия запас на горите в НП „Пирин”.

Полученият дървен материал ще бъде използван за възстановяване на туристически пътеки и маршрути в парка. Както и за ремонт на подхода към най-старото живо дърво в България - Байкушевата мура, която е на възраст над 1300 г. Подходът беше създаден от ДНП „Пирин”, за да намали въздействието върху дървото от многобройните посетители.