Банско официално удостоен със званието Европейски град на спорта за 2017г.
Банско официално удостоен със званието Европейски град на спорта за 2017г. / Снимка: Община Банско

На провелата се вчера в Европейския парламент в Брюксел церемония по връчването на наградите за Европейски Столици и Градове на Спорта за 2017 година, Банско официално бе удостоен с престижната награда Европейски град на спорта за 2017г.

Банско официално удостоен със званието Европейски град на спорта за 2017г
netinfo

Това ценно отличие, дадено от Федерацията на европейските столици и градове на спорта, е поредното признание за усилията, които се влагат в развитието и популяризирането на града не само като зимен курорт, но и като град - целогодишно стимулиращ и развиващ спорта.

Десет спортни клуба в Банско изцяло се финансират от бюджета на общината. Целогодишно в града се провеждат над 70 спортни мероприятия - биатлон, алпийски ски, ориентиране, планинско колоездене, таекуондо, тенис и футбол. Финансирайки и популяризирайки спорта сред местното население, Банско е сред малкото общини, чиято дългосрочна стратегия е да инвестират в здравето на подрастващото поколение чрез спорта. В Брюксел кметът на Банско Георги Икономов посочи, че 8% от бюджета се насочват към спорта. В Стара Загора 4% се разходва по същото перо.

Банско официално удостоен със званието Европейски град на спорта за 2017г
netinfo

„Заедно с още един български град - Стара Загора и София, обявена за Европейска столица на спорта за 2018 година, ние заехме своето достойно място сред над 400 европейски града, включени в семейството на Федерацията на европейските градове и столици на спорта", сподели градоначалникът, който бе придружен на церемонията от своя ресорен заместник-кмет Стойчо Баненски.

Банско официално удостоен със званието Европейски град на спорта за 2017г
netinfo

Организатор на събитието бе Андрей Ковачев, евродепутат и член на председателството на Европейския парламент и неговия испански колега г-н Сантяго Фисас, със специалното сътрудничество на Федерацията на европейските столици и градове на спорта (ACES Europe), като призовете връчи лично нейният председател Джан Франческо Лупатели.