Банкер на съд за присвоени спестявания
Банкер на съд за присвоени спестявания / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

Прокуратурата в Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу бившия началник на Пощенската станция в петричкото село Яково Георги Тилев. Той е подсъдим за извършване на нелегална банкова дейност и присвояване на парични суми в големи размери.

Престъпната дейност на Тилев разкри преди три години 70-годишна жена от Петричко, останала без лев спестявания от деянието на "банкера" Тилев.

В края на 2010 година той бе задържан в ареста, но магистратите в Благоевград го пуснаха на свобода.

В хода на досъдебното производство разследващите органи доказаха, че Георги Тилев е събирал различни парични суми от селските стопани, като ги заблуждавал, че влага спестяванията им от продажби на животни и пенсии в клона на Пощенска банка - Петрич. Много от жителите във високопланинското село Яково и други високопланински райони предоставяли доверчиво парите си на Тилев, за да не ги откраднат от домовете им.

Пощаджията Георги Тилев обслужвал близо 30 години жителите на селата Яково, Дреново, Богородица, Драгуш и Тонско дабе.

Измамените от петте села са предимно в пенсионна възраст, много от тях са болни и дори неподвижни. Тилев им давал фалшиви вносни бележки, а когато някой от "клиентите" му имал нужда от пари, попълвал собственоръчно заявка за теглене на определена сума и след три дни получавал парите си.

Делото срещу Георги Тилев е цели три тома. По данни на прокуратурата, пощаджията е присвоил от възрастните си съселяни близо 160 000 лева. Обвинението е по член 212  и член 93 от Наказателния кодекс, съобщиха за Дарик отОкръжната прокуратура.

За престъплението се предвижда до осем години лишаване от свобода.