Атракционно влакче вози туристи до античен град
Атракционно влакче вози туристи до античен град / снимка: Община Гърмен
Атракционно влакче вози туристи до античния град Никополис ад Нестум
66063
Атракционно влакче вози туристи до античния град Никополис ад Нестум
  • Атракционно влакче вози туристи до античния град Никополис ад Нестум

Атракционно влакче  разхожда туристите до древния римски град Никополис ад Нестум. Влакчето вози гостите на Гърмен в събота и неделя, като прави по един курс сутрин и следобед. Возилото е доставено  по проект ”Реставрация, консервация и социализация на късно античен град ”Никополис ад Нестум”. Влакчето, римските облекла, грънчарска работилница и лъкове са част от проекта на община Гърмен за популяризиране на древния град Никополис ад Нестум като туристическа дестинация.

С атрактивното возило туристите могат да разгледат всички забележителности в региона. Влакчето  е облепено със снимки на забележителностите на общината, разказа Зейнеб Николова, аниматор в „Никополис  ад Нестум".

Друга атракция в древния град е грънчарската работилница. В нея всеки посетител ще може сам да изработва пособия и съдове от глина под ръководството на майстор. После предметите ще се вземат за спомен. Всеки турист ще има възможност да се премени в дрехи като древен римлянин и стреля с лък, обясни Николова.

Древният град Никополис ад Нестум е построен в късно-римската епоха, през 106 година, от император Траян в чест на победата му над даките. В буквален превод Никополис ад Нестум означава град на победата. Селището е едно от малкото запазени в България и единствено в Родопите от периода на римското владичество на Балканите. Обявено е за археологически и архитектурен паметник.

Чуйте още в звуковия файл