26 мечки в парк Белица посрещат празниците в зимен сън, само Лейди М  будува
26 мечки в парк Белица посрещат празниците в зимен сън, само Лейди М будува / снимка: Парк за танцуващи мечки в Белица

Всички обитатели на Парка за танцуващи мечки в Белица, с изключение на Лейди М, вече спят зимен сън, съобщават от Фондация „Четири лапи”. Възрастната мечка, спасена през 2007 г. от шуменския зоопарк, все още не може да възвърне естествените си инстинкти. За сметка на това трите сръбски мечки – Наташа, Сейда и Милена, докарани в парка през януари тази година, ще изкарат спокойно първия си зимен сън.

26 от всичките 27 мечки в парка ще посрещнат Коледа и настъпването на Новата година в зимен сън. Това е своеобразен рекорд – миналата зима хибернираха 19 от общо 24 мечки, разказва Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки в Белица. „Зимният сън е най-доброто доказателство за качествената ни работа и за това, че паркът предлага естествена среда на живот за мечките, към която те се адаптират много бързо. Повечето мечки дори сами си изкопаха бърлоги в гората и не ползват изкуствените, които сме им приготвили", допълни той.

26 мечки в парк Белица посрещат празниците в зимен сън само Лейди М  будува
netinfo
Единственият обитател на парка, който ще будува и тази зима, е Лейди М, която не дава никакви признаци, че се готви за зимен сън. Тя е единствената мечка в парка, спасена от зоопарк, обяснява Димитър Иванов. „Макар да не може със сигурност да се твърди, че само условията, при които е била отглеждана, са причината Лейди М да не може да заспи, то не ни е известен случай на мечки в български зоопаркове, които да изпадат в дълбока хибернация. За нас това говори ясно, че условията в нашите зоопаркове не отговарят по никакъв начин на естествените нужди на животните и може би Министерството на околната среда и водите би трябвало да помисли за завишаване на изискванията, особено за по-малките зоопаркове.” 

„Четири лапи” е международна фондация със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас фондацията е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо и с проектите си за кастриране на бездомни животни. Всички проекти на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от над 400 000 поддръжници на организацията от целия свят. В края на миналата година Фондация „Четири лапи” подписа споразумение с Министерство на земеделието и храните за съвместна дейност по прилагането на Закона за защита на животните.