25 нови военни паметника са открити в Пиринско
25 нови военни паметника са открити в Пиринско / Снимка: Дарик
Областната комисия за военни паметници в Благоевград намери нови 25 паметни знака при своята експедиция във всички 14 общини в региона. Всички те отговарят на Закона за военните паметници, вече са им направени анкетни карти и са им взети точните координати. Мнозинството от паметните знаци са дело на различни Инициативни комитети, повечето са вдигнати от частни лица, с подкрепата на съответната община.

„За първи път открихме военни паметници и в община Белица – на загинали опълченци в Руско-турското освободителна война. Натъкнахме се и на други интересни паметни плочи. Всички те ще бъдат включени в регистрите на Областната комисия, а по-късно и в националния регистър”, заяви на пресконференция областният управител Бисер Михайлов. С промяна в закона за военни паметници вече се смятат и паметните плочи на загинали граничари при изпълнение на служебния им дълг. Такъв исторически знак е открит в санданското село Ново Ходжово, където през 1949 г. е убит граничар.

Министерството на отбраната е отпуснало средства за възстановяването и ремонта на няколко военни паметника в Пиринския край. 3000 лв. са за ремонт на костницата в старите гробища в Благоевград, който се прави в момента. В нея ще бъдат положени тленните останки на български офицери и войници.

Два военни паметника ще се ремонтират и в гърменските села Скребатно и Ковачевица, както и в петричкото село Кромидово. Над петричкото село Габрене пък ще бъде възстановен разрушеният от гърците паметник на 11-та пехотна македонска дивизия, за което са отпуснати 6000 лева.