104 от Пиринска мура стават безработни
104 от Пиринска мура стават безработни / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
104 от "Пиринска мура" стават безработни
72818
104 от "Пиринска мура" стават безработни
  • 104 от "Пиринска мура" стават безработни

Съдружниците в завода за столове "Пиринска мура" в Банско готвят масови съкращения на щатни работници.

104 души чакат да получат документи за базработни, обявиха на пресконференция в Благоевград представители на КНСБ.

Като мотив за решението са посочени загубите, които дружеството е претърпяло по време на стачките на работниците този февруари. Собствениците твърдят, че са загубили икономически позиции на пазара заради уронен престиж пред контрагентите им.

Според председателя на Федерацията на горите в КНСБ Петър Абрашев това е погазване на икономическите права на хората и един див капитализъм.

"Представителите на работодателите и собствениците в "Пиринска мура" показват пример за погазване наикономически права. Те са пуснали уведомително писмо за предстоящи съкращения на 104 души от общо 270 души персонал", коментира Абрашев.

"През месец март преди подписване на споразумението със собствениците на фабриката, са произведени 11 800 стола, а изнесени 18 500. След това се увеличило производството на столове. През март натовареността в предприятието е била нормална, като се работили на пълно работно време и производството е било пласирано. За съжаление на повечето от работниците е намалено трудовото възнаграждение с около 120 лева", заяви лидерът на КНСБ в Благоевградско Емануил Манолов.

Работниците са силно обезпокоени от предстоящите съкращения и трудно виждат смисъл да протестират, след като ситуацията отново се повтаря, изтъкнаха и представители на синдикалната секция в завода, част от които също са в списъка за съкращение.

"Има и нарушения на самата процедура за масови уволнения. Не са направени никакви усилия, това да не се случи. Обезщетенията, които се дължат на хората, не са предоставени. Оттук нататък възнамеряваме да предприемем всички законови мерки, да сезираме необходимите институции. Имаме среща с областния управител Муса Палев, директорите на ОИТ, Агенция по заетостта, сх намерение да накарат работодателя да се съобразява с условията и законодателството в България", коментира синдикалният председател Емануил Манолов.

Чуйте още в звуковия файл