/ iStock/Getty Images
Институтът по астрономия с НАО „Рожен“ към БАН организира първата по рода си “Нощ под звездното небе на Рожен”.

Обсерватория „Рожен“ посреща посетители с нов роботизиран телескоп

Събитието е насрочено за 14 август - събота, от 19:00 до 23:00 часа в Националната астрономическа обсерватория „Рожен“, където участниците ще отправят поглед към различни небесни обекти и ще поговорят за астрономия и за Вселената.

По време на свободните дискусии и прожекции на тема астрономия и всичко, свързано с Космоса посетителите ще имат възможността да се срещнат с астрономи от института, да научат любопитни факти и да зададат своите въпроси, съобщиха от БАН.

Финалът на вечерта ще предложи наблюдения на небесни обекти от Слънчевата система и отвъд нея в реално време с 30-см посетителски телескоп. Изображенията ще бъдат улавяни от високочувствителна камера за видеорегистриране и ще се визуализират върху екран.
 
Националната астрономическа обсерватория Рожен на 40 години

Събитието ще е с вход свободен, но с предварително записване поради ограничения капацитет - според изискванията на противоепидемичната обстановка. Желаещите могат да изпратят e-mail запитване на адрес: dsmoletsova@nao-rozhen.org с информация за броя посетители, които желаят да регистрират и техните имена - до 4 души на резервация.

При лоши метеорологични условия е възможно датата на провеждане да бъде променена. В такъв случай всички записани посетители ще бъдат уведомени чрез e-mail.