/ iStock/Getty Images
При реконструкцията на театър "София" ще направим всичко възможно да се придържаме към автентичния образ на тази сграда, заяви главният архитект на София Здравко Здравков на пресконференция в Направление "Архитектура и градоустройство" по въпроса за запазването на облицовката и декоративните пана на сградата.

Здравков съобщи, че е възложено на Университета по архитектура, строителство и геодезия /УАСГ/ проучване на състоянието на варовиковите плочи на Театър "София", както и проучване на възможността за тяхното запазване в автентичен вид. Ще подходим максимално консервативно, за да запазим първообраза на сградата, това е нашата воля като възложител, категоричен бе главният архитект.

Той каза, че първоначалният проект е предвиждал поставянето на друг тип облицовки, но е намерено решение да се поставят по-модерни варовикови плочи, чрез система със сух монтаж, която позволява вентилация и поставянето на топлоизолация на сградата. Здравко Здравков информира, че се търси техническо решение за запазването на първоначалния образ на сградата, тъй като има очаквания от страна на архитектурната колегия на сградата да бъде даден статут на недвижима културна ценност. Това ще бъде решено от НИНКН, уточни главният архитект.

Той посочи, че екипът от УАСГ ще прецени до каква степен могат да бъдат запазени варовиковите облицовки, тъй като варовикът като материал е порест и хигроскопичен. Трябва да сме сигурни, че при запазването на съществуващите варовикови плочи, те ще са достатъчно надеждно укрепени, за да няма инциденти, каза Здравков. Според него е необходимо поставянето и на топлоизолация по съвременните изисквания за енергийна ефективност. Трябва да се намери баланс между естетиката на сградата, статута, който се очаква да бъде даден като недвижима културна ценност, запазването на максимално автентичния й образ и безопасността на фасадата, категоричен е главният архитект на София.
БТА