Зрелище в небето: 60-100 падащи звезди на час тази нощ
Зрелище в небето: 60-100 падащи звезди на час тази нощ / снимка: БГНЕС

През тази нощ може да се наблюдават "падащи звезди" от метеорния поток Персеиди, който е най-забележимият метеорен поток, характерен за лятото. Този поток се дължи на преминаването на Земята през орбитата на кометата Суифт-Тътъл, която добре се познава от астрономите. Това обясни за БТА доц. Валери Голев от Астрономическата обсерватория на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Кометата Суифт-Тътъл оставя след себе си опашка от частици, които образуват метеорния поток Персеиди.

При метеорния поток Персеиди метеорните частици изгарят на около 80-100 километра височина над земната повърхност - в този слой на атмосферата няма нищо, а самолетите летят до 12 километра, разказа астрономът.

Метеорните частици се движат с много голяма скорост - с десетки километри в секунда, и затова от тези прашинки се получава ярка и хубава следа, обясни доц. Голев. Метеорният поток не трябва да се бърка с метеоритен поток, защото метеоритите са опасни и са "камъни, които падат на Земята", а метеорите от потока Персеиди могат да се видят тази нощ като бели и бързи следи, преминаващи по небето, поясни той.

Според прогнози към 2021 г. ще има повече "падащи звезди" от метеорния поток Персеиди

За тази година прогнозата за броя на "падащите звезди" - Персеиди, е че няма да бъде изключително голям, каза доц. Валери Голев. Той отбеляза, че има прогноза, че към 2021 г. ще има повече "падащи звезди" от метеорния поток Персеиди. За тази вечер се очаква, че може да се видят между 60 и 100 метеора за час, но това е прогноза, отбеляза отново ученият.

Извън ярките светлини на градовете може да се наблюдават най-добре "падащите звезди"

За да може да се видят добре "падащите звезди", хората трябва да са извън ярките светлини на големите градове, препоръча доц. Голев. Попитан от коя част на Земята най-добре може да се наблюдава метеорният поток Персеиди, ученият отговори, "такова място е всяко тъмно кътче на Земята и не е нужно да се ходи в други държави, както се наблюдават слънчевите затъмнения на определена географска ширина". Например софиянци, могат тази вечер да се качат на Витоша, за да видят най-добре "падащите звезди" от метеорния поток "Персеиди", каза астрономът.

Метеорният поток може да се наблюдава когато стане тъмно, но това не е астрономическо събитие, което започва в определен час, отбеляза доц. Голев. Той разказа, че потокът Персеиди още от 1 август е започнал бавно "да набира сила" и всяка нощ се увеличават метеорите, а през тази нощ ще са най-много. За да има "метеорен дъжд" обаче, метеорите на час трябва да са от 1000 нагоре, а такова събитие не се очаква да се случи сега, коментира ученият.

Явлението "метеор" или падаща звезда може да се наблюдава в ясна нощ - като светла линия, в повечето случаи видима само за десети от секундата. Думата "метеор" е гръцка и означава "във въздуха".

Метеорният поток "Персеиди" не се отразява негативно върху хората и животните

По повод на мнения на различни специалисти доц. Валери Голев заяви, че по никакъв начин не се отразява върху хората и животните метеорният поток "Персеиди". Има твърдения, че този поток се наблюдава повече от 2000 години, но не може да се каже кога за първи път е бил забелязан от хората, каза ученият. Той добави, че българският народ също знае и разказва, че през лятото - "през август падат звезди от небето".

Мисля, че всеки знае хубавото поверие - да си пожелае нещо, след като види "падаща звезда", за да му се изпълни желанието, каза астрономът.