Върджин галактик представя новия модел космически кораб Спейсшип 2
Върджин галактик представя новия модел космически кораб Спейсшип 2 / БГНЕС

Американската компания "Върджин галактик", собственост на британския милиардер Ричард Брансън, ще представи в САЩ модифицирания модел на своя суборбитален туристически космически кораб "Спейшип 2", предаде ТАСС.

На външен вид корабът няма да се отличава от принадлежащия на компанията модел, който се разби в пустинята Мохаве в южната част на Калифорния през месец октомври 2014 година по време на изпитателен полет. По данни на следователите една от причините за катастрофата е била пилотска грешка. След инцидента единият от пилотите загина, а другият беше ранен.

Космически кораб за туристи се разби при пробен полет

В модифицирания апарат много от функциите ще бъдат автоматизирани, за да бъдат избегнати пилотските грешки. Изпитанията на новия кораб ще започнат по-късно тази година.

"Спейсшип 2" беше разработен изключително за туристически цели. Предполага се, че цената на 2-часов полет, по време на който туристите ще изпаднат в безтегловност и ще видят Земята от височина 100 км, ще бъде около 250 хиляди долара. Корабът може да приеме на борда 6 космически туристи.

Падането на „Спейсшип 2" се дължи на грешка на единия от пилотите

Желание за подобно пътешествие са изявили над 800 души, сред които холивудските звезди Анджелина Джоли и Том Ханкс.

През месец април 2013 година "Спейсшип 2" успешно завърши своя първи пилотиран полет над пустинята в Калифорния, като преодоля звуковата бариера, припомня агенцията.

Източник: БТА