Утихва виновникът за жеги и наводнения
Утихва виновникът за жеги и наводнения / Thinkstock/Getty Images

Феноменът Ел Ниньо 2015-2016 г. утихва, но интензитетът му все още е голям и продължава да влияе върху климата в света, оповести Световната метеорологична организация, цитирана от Франс прес.

Ел Ниньо, който възниква на всеки 4-5 години и предизвиква бури и наводнения в целия цвят, се очаква да отслабне през следващите няколко месеца и постепенно да изчезне през второто тримесечие на 2016 г.

Каква е цената на природните катастрофи през 2015-а

"Преживяхме току-що един от епизодите на Ел Ниньо с най-голям интензитет, които някога са били наблюдавани - заяви генералният секретар на организацията Петери Талас. -Той доведе до екстремни метеорологични феномени на всички континенти и допринесе за рекордни жеги през 2015 г.

Най-сухата пустиня на Земята разцъфтя

Райони в Южна Америка и Източна Африка все още не са се възстановили напълно след проливните дъждове и наводненията. Все по-видими са икономическите последствия от сушата в Южна Африка, Африканския рог, Централна Америка и редица други райони по света."

От 4000 години Земята не е била толкова гореща

Ел Ниньо обикновено достига максималния си интензитет към края на годината. В някои райони феноменът предизвиква по-големи от нормалните валежи и суша.

Източник: БТА