Учени видяха как се ражда и расте протозвезда
Учени видяха как се ражда и расте протозвезда / ThinkStock/Getty Images

Астрономи наблюдаваха раждането на звезда и последвалото неравномерно нейно нарастване, белязано от изхвърляне на материя на разстояние милиарди километри, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Франс прес.

"Протозвездите са толкова млади, че досега нито един оптичен уред или инфрачервен телескоп не бе дал ясна представа за феномена и съпровождащите го изхвърляния на материя", заяви един от ръководителите на изследването Адел Плънкет от Йейлския университет.

Астрономи разкриха тайна на Млечния път

С помощта на големия радиотелескоп АЛМА /Atacama Large Millimeter Array -ALMA/ в Чили, който може да наблюдава през облаци звезден прах, астрономите успели да опишат това впечатляващо раждане.

Наблюденията са извършени в люпилня на звезди, която е на разстояние 1400 светлинни години от Земята.

Астрономи откриха най-близката и най-масивна двойна звезда

"Младата протозвезда редува периоди на бързо нарастване с такива на относително спокойствие", поясни Плънкет.

Люпилните на звезди са големи облаци студен газ и прах. При протозвездите се кондензира междузвезден газ и започва термоядрена реакция в ядрото на бъдещата звезда. Под въздействието на освободената енергия и магнитното поле на звездата, се изхвърля материя.

Как галактиките променят формата си с времето

Въз основа на събраните от радиотелескопа данни учените установили, че в случая става въпрос за 22 изхвърляния на материя. Тя е изхвърлена на разстояние до 2,46 милиарда километра.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Източник: БТА