Астрономи разкриха тайна на Млечния път
Астрономи разкриха тайна на Млечния път / ThinkStock/Getty Images

Млечният път - най-изследваната галактика във Вселената, все още крие тайни. С помощта на телескопа VISTA на Европейската южна обсерватория астрономи откриха неизвестен досега компонент на Млечния път, съобщи Сайънс дейли.

"Смята се, че в централната изпъкналост на нашата галактика има множество стари звезди. Но данните, събрани от VISTA, разкриха нещо ново и съвсем младо според астрономическите стандарти", заяви ръководителят на изследването астрономът Ищван Декани от Папския католически университет на Чили.

Учени откриха истинска "Звезда на смъртта"

В тази изпъкналост неговият екип открил 655 потенциално променливи звезди, известни като цефеиди, докато анализирал събраните данни. Цефеидите са пулсиращи звезди, които стават по-ярки, а след това по-бледи, като всеки цикъл продължава няколко дни. По-ярките цефеиди са с по-дълъг цикъл в сравнение с по-бледите.

Астроном откри обекти, може би създадени от извънземни

В рамките на изследването астрономите си дали сметка, че са открили две групи цефеиди. 35 от звездите са от подклас, известен като класически цефеиди. Става въпрос за млади и ярки звезди.

"Откритите 35 класически цефеиди са на по-малко от 100 милиона години. Най-младата вероятно е само на 25 милиона години, макар да не изключваме възможното присъствие на още по-млади и по-ярки цефеиди", допълни астрономът Данте Минити от университета "Андрес Бело" в Сантяго.

Учени откриха галактичен куп с интензивно звездообразуване

Масата на младите цефеиди свидетелства, че нови звезди продължават да се раждат в централната изпъкналост на Млечния път, отбелязват изследователите.

VISTA освен това открил там диск от новородени звезди, който преди бил скрит зад плътни облаци прах.

"Изследването доказва, че VISTA може да изследва изключително тъмни райони в галактиката, които е невъзможно да се наблюдават с други подобни инструменти", заключи Декани.

Резултатите от изследването са публикувани в Astrophysical Journal.

Източник: БТА