Как галактиките променят формата си с времето
Как галактиките променят формата си с времето / Thinkstock/Getty Images

Много галактики променят формата си, като от галактики с форма на диск в ранните етапи от съществуването си се превръщат в галактики с по-скоро овална форма, сочат резултатите от международно изследване, цитирани от Франс прес.

Като наблюдавал днешното небе и след това ползвал телескопите "Хъбъл" и Хершел", за да се върне назад във времето, изследователски екип под ръководството на астрономи от университета в Кардиф установил, че много галактики са претърпели "метаморфоза", откакто са се формирали след Големия взрив.

Учените наблюдавали около 10 000 галактики в сегашната им форма и ги разделили на две групи - спирални галактики с плосък диск в ротация, сред които Млечният път, и елиптични галактики с овална форма.

С помощта на двата телескопа учените след това се върнали назад във времето, за да наблюдават въпросните галактики във вида, в който са били след Големия взрив. Така било констатирано, че 83 на сто от звездите в ранните етапи от съществуването си са били част от галактики с форма на диск. Това съотношение намалява до 49 на сто в наши дни.

"Досега бяхме наблюдавали единствено отделни случаи, свързани с трансформация на спирални в елиптични галактики - поясни съавторът на изследването Дейвид Клемънтс от лондонския Импириъл колидж. - Изследването разкрива, че подобни трансформации не са изключение, а част от историята на еволюцията на въпросните галактики."

Съществуват две теории, които обясняват тези трансформации. Някои учени са на мнение, че трансформациите са в резултат на сливането на две галактики с форма на диск в една галактика с овална форма. Става въпрос за бурно сливане, предизвикано от гравитацията и свързано с унищожаване на двата диска.

Други учени смятат, че трансформациите са свързани с по-плавен процес - звездите в диска постепенно се премествет към сърцевината му, предизвиквайки скупчване на звезди там и променяйки по този начин формата на галактиката.

"Това изследване е голяма крачка напред към опознаване еволюцията на галактиките", увери Матю Алън от екипа.

Резултатите от изследването са публикувани в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Източник: БТА