Търсачката на Microsoft цензурира резултати на китайски
Търсачката на Microsoft цензурира резултати на китайски / Guliver/Getty Images

Търсачката Bing (Бинг) на Microsoft (Майкрософт) цензурира резултатите от търсенията на китайски, водещи до проблемна за комунистическата власт информация. Ограниченията важат не само за територията на Китай, но и по света, предаде Франс прес.

Цензурирани например са думи, свързаните с Лю Сяобо, затворения в Китай дисидент, получил Нобелова награда за мир; с тибетския духовен водач Далай Лама и смазването на протестното движение на площад Тянанмън през 1989 г., съобщава специализираният сайт Greatfire.org (Грейтфайър.орг). Сайтът изучава контрола, който комунистическата власт упражнява върху интернет.

Опити, направени от АФП, потвърждават твърденията на сайта, пише БТА. Търсенето на информация за Лю Сяобо на китайски чрез Bing препраща предимно към китайски правителствени сайтове, на които са публикувани официалните китайски оплаквания срещу Нобеловия комитет.

"Microsoft практикува прочистване на резултатите от търсенето в САЩ, за да премахва негативните информации за Китай", уверяват експерти на сайта и твърдят, че компанията прави това на всички пазари в света.

Търсачката Bing беше пусната в САЩ през 2009 година. След това беше разпространена в цял свят в опит да се отнеме част от пазара от Google.

Говорител на Microsoft не беше открит за коментар по обвиненията.

Китайските власти са установили усъвършенствана цензура върху интернет в Китай и могат да налагат много строги правила на чуждите фирми, които искат да работят на китайския пазар. Цензурата обаче обикновено не се разпростира извън страната. В Китай има стотици милиони потребители на интернет, което го прави най-големият пазар в тази област в света. Властта е забранила Twitter, Facebook и YouTube, за да пречи на дисидентското движение да се организира.

Големите интернет фирми като Google и Yahoo! имаха преди време проблеми в Китай след сблъсък с цензурата. Преди десетина години Yahoo! разкри на китайските власти лични данни на "кибер дисиденти", които бяха арестувани и някои от тях получиха тежки присъди. Случаят се отрази зле на имиджа на американския интернет гигант.