Проблем с местоположението в Messenger и студентът, който го разгласи
Проблем с местоположението в Messenger и студентът, който го разгласи / ThinkStock/Getty Images

Студентът от Харвард - Аран Кана, беше избран да проведе летния си стаж във Facebook, но през месец май назначението му бе внезапно отменено. Причината - младежът забеляза и даде гласност на сериозен проблем, свързан с поверителността в приложението на социалната мрежа - Messenger, съобщиха от „СофтУни".

Сега, няколко месеца по-късно, Кана подробно описа случката в своя колонка във вестник Time. Там той нарече преживяването „невероятна възможност за учене". Но не по обичайната процедура.

В причина за цялата врява се превърна разработеното от студента приложение Marauder's Map - название, вдъхновено от Хитроумната карта в поредицата „Хари Потър". То представляваше браузър плъгин, който „насочи прожекторите" към факта, че по преди известно време Messenger по подразбиране споделяше местоположението на потребители, които си пишат едни с други.

Инсталирането на плъгина позволява на хората да използват прецизна карта - с точност до 1 метър, с която да проследяват движенията на всеки, с когото са си комуникирали в Messenger. Това включва дори и тези, които не са в списъка на Facebook приятелите им.

Приложението се превърна в хит за броени дни. Беше свалено 85 000 пъти, а The Guardian, The Daily Mail, Huffington Post и много други разпространиха новината за него. Три дни след стартирането на плъгина чрез пост в Medium, на Кана му се наложи да го спре по настояване на Facebook. След няколко разговора със служители на социалната мрежа, младежът е помолен да не разгласява нищо в пресата (молба, която студентът спазва), а летният му стаж е анулиран.

По-рано този месец в учебен казус за Научния факултет на Харвард, Кана сподели, че ръководителят на отдела по Човешки ресурси на Facebook му изпратил имейл, в който обяснявал, че блог постът на младежа не отговаря на „високите етични стандарти", свързани с поверителността, която се очаква от стажантите. Според имейла проблемът със секретната информация не бил свързан с Messenger, а с блог поста и кода, който описва как Facebook събира и споделя географското местоположение на потребителите.

Говорител на социалната мрежа заяви пред Business Insider, че компанията не уволнява служители заради разпространяването на информация относно дупки в поверителността. Но както самият той се изрази: „приемаме го на сериозно, когато някой злоупотребява с потребителски данни и поставя хората в риск".

Само седмица след това от Facebook пуснаха ъпдейт, който премахва автоматичното споделяне на локацията на Messenger потребителите. Същевременно въведоха и нова функция - хората постоянно да получават запитвания дали желаят да споделят местонахождението си с приятели. От компанията обясняват, че актуализацията е била предвидена преди месеци, а случаят с Marauder's Map не се е отразил по никакъв начин на пускането й в действие.

Интересно е да се отбележи и че не Кана е откривателят на проблема със споделянето на Messenger местоположението. Този факт е известен от доста време и в миналото е ставал обект на медийно внимание. Но популярност сред широките маси придоби едва сега - след стартирането на плъгина на студента.

В колонката си в Time, младежът споделя, че е действал под влиянието на хакерския си дух. Но въпреки последствията - изгубването на стажа, Кана приема случилото се като „невероятна възможност за учене", тъй като е разбрал как големите фирми се отнасят към въпроса със сигурността на личните данни и как от това зависи предотвратяването на неприятни последствия за потребителите при използването на даден продукт.