Наблюдаваме най-зрелищния звездопад за сезона тази вечер
Наблюдаваме най-зрелищния звездопад за сезона тази вечер / снимка: Thinkstock/Getty Images
Наблюдаваме най-зрелищния звездопад за сезона тази вечер
83206
Наблюдаваме най-зрелищния звездопад за сезона тази вечер
  • Наблюдаваме най-зрелищния звездопад за сезона тази вечер

Тази вечер в 20.00 часа метеорният поток Геминиди ще бъде в своя пик. Падащите звезди ще могат да бъдат наблюдавани с невъоръжено око от територията на цялата страна. Астрономите очакват по 120 метеора на час. Геминидите са частици от разпадащ се астероид и в своя пик тази вечер ще могат да се видят ниско на източния хоризонт.

Метеорният поток Геминиди минава всяка година по това време край Земята. Падащите звезди всъщност са частици, отделени от астероида 3200 Фаетон, които се нагряват до светене при навлизането си в земната атмосфера обясни Пенчо Маркишки от Института по астрономия към БАН.

Изпращаме 2015-а със звездопад и с малка комета в небето

„Наблюдава се от 7 до към 17 декември, като максимумът е около 14 декември, тази година е на 14 декември около 20.00 часа българско време. Очакват се по 120 метеора на час. В началото на нощта е добре да се съсредоточите върху източната част на небето", посъветва Пенчо Маркишки.

С напредването на нощта условията за наблюдение на Геминидите ще се подобряват.

„Ако искате да наблюдавате този поток, е добре да излязете извън населеното място, където няма градско осветление, от място, където небето е идеално тъмно", допълни Пенчо Маркишки.

Тази нощ със своите 120 метеора на час Геминидите ще имат повишена активност, характерна за големите потоци. Няма обаче да се наблюдава така нареченият дъжд от падащи звезди уточни Маркишки.

„Под дъжд от падащи звезди се разбира поток с над 1000 метеора на час, което всъщност е голяма рядкост. Последният такъв беше Леониди - през 2002 година", обясни Пенчо Маркишки.

Ярка огнена топка прелетя в небето над Тайланд (ВИДЕО)

Подобни явления с толкова много падащи звезди се повтарят през няколко десетилетия.