Макс Телеком ще предлага интегрирано WiMAX и GSM телефония
Макс Телеком ще предлага интегрирано WiMAX и GSM телефония / netinfo

В онлайн дискусия на тема „Има ли място за четвърти GSM оператор у нас” в chat.idg.bg изпълнителният директор на Макс Телеком Красимир Стойчев обясни, че целта на оператора е да предлага интегрирано WiMAX и GSM услуги, ако получи лиценз за изграждане на GSM мрежа у нас. Според него четвърти GSM оператор има бъдеще в България единствено в комбинация с оператор, предлагащ WiMAX услуги.

В края на ноември миналата година Макс Телеком внесе в Комисията за регулиране на съобщенията заявление за предоставяне на свободни честоти в обхвата 900 MHz.

Макс Телеком вече води преговори за доставка на оборудване с компания, която предлага GSM станции от ново поколение с много по-голямо покритие. Разполагайки и с GSM мрежа, операторът ще може да осигури на клиентите си по-широк спектър мобилни и фиксирани услуги на още по-конкурентни цени. Компанията обмисля и навлизане на пазара като виртуален мобилен оператор, ползвайки мрежата на някой от настоящите GSM оператори у нас.

Първите мобилни телефони, които ще могат да се ползват в WiMAX мрежата, ще се появят до края на тази година. Тогава Макс Телеком ще има капацитета да предлага WiMAX услуги с пълната им функционалност. Стойчев разкри още, че в момента компанията преговаря с някои от най-големите доставчици на кабелен интернет за предлагане на комбинирана услуга – абонамент за кабелен интернет в дома на потребителя от доставчика и мобилен интернет и гласова услуга от Макс Телеком.

В онлайн дискусията с Красимир Стойчев се включиха над 50 души, а изпълнителният директор на Макс Телеком отговаряше на различни въпроси в продължение на час и половина. Пълният архив на дискусията може да бъде видян на chat.idg.bg.

***

Макс Телеком стартира официално своята WiMAX мрежа в България на 16 октомври 2007 година. Мрежата от ново поколение е първата национална мрежа в Европа. В нея операторът осигурява голям пакет от висококачествени услуги на конкурентни цени.

Предлаганите от компанията услуги включват достъп до интернет, гласови услуги, виртуални частни мрежи, видеонаблюдение и IPTV – телевизия в реално време през интернет. Към момента мрежата на Макс Телеком покрива 2 500 000 души, което е над 30 на сто от населението в страната. Планираното покритие до края на тази година е над 90 на сто от населението в България.