WiMAX – 802.16x
WiMAX – 802.16x / netinfo

За стандартизиране и осигуряване на съвместимост при използването на 802.16х протоколите през 2001 г. бива създадена спецификацията Worldwide Interoperability for Microwave Access, известна още като WiMAX. Нуждата от нов стандарт се обуславя от някои недостатъци на WiFi, засягащи не само скоростта и обсега, но и използваемостта му.

При WiFi хардуерът, обслужващ дадена точка за достъп, работи на принципа на съревнование между клиентите, свързани към нея. След като даден клиент се свърже с точката за достъп, той споделя “вниманието” на AP към себе си с всички други свързани клиенти на принципа на произволно прекъсване. Това означава, че потребителите, намиращи се по-далеко от точката за достъп, са в по-неизгодно положение от тези, които са в близост до нея. Използването на подобна схема прави вероятна ситуацията, в която клиент, позициониран на значителна дистанция от АР, дълго време не получава прозорец за достъп поради наличие на потребители в близост до нея, окупирали по-голямата част от ресурсите й.

Стандартът WiMAX тръгва по различен път, за да осигури равнопоставеност на клиентите, свързани към една и съща точка за достъп. В този случай, след свързването на даден потребител към АР той трябва да се “бори” с другите клиенти само в момента на начално свързване. След това на всеки вече регистрирал се потребител бива осигурен времеви прозорец, през който той може да комуникира с точката за достъп. Благодарение на гъвкавостта на използваните алгоритми този прозорец може да се намалява или увеличава, позволявайки адаптация на ресурсите спрямо потребителите, но през цялото време той остава асоцииран към първоначално заявилия го клиент. Благодарение на алгоритмите точката за достъп може да понася значителни натоварвания, без това да се отразява на качеството на връзката с отделните клиенти.

Стандартите WiMAX използват съвсем различни честотни ленти – първоначално дефинираният 802.16 използва честоти в диапазона от 10 до 66 GHz. По-късно, през 2004 г., бива представена нова ревизия под името 802.16а (известна още като 802.16-2004 или 802.16d), позволяваща употребата на честотни ленти в областта от 2 до 11 GHz. Ревизия 802.16е добавя поддръжката на оrthogonal frequency-division multiplexing (OFDM) технология, с което значително се понижава интерференцията, улеснява се филтрацията на шум в сигнала, увеличава се енергийната ефективност и т.н. Освен тези подобрения WiMAX превъзхожда WiFi и с някои други свои характеристики: подобрена сигурност при комуникация, съчетана с увеличена дистанция между тандема клиент–точка за достъп.

Предимства на WiMAX:

• Бързина на изграждане на свързаност

• Осигуряване на широко покритие навсякъде, дори и в отдалечени райони и места, до където кабелите не могат да стигнат

• Безжичен интернет, независим от телефонната линия

• Интегрирано решение - телефон и интернет от един оператор

• Постоянно и неограничено ползване на Интернет чрез плащане на фиксирана месечна такса

• Възможност за пълноценна и ценово-конкурентна замяна на традиционния оператор

• Висока скорост на интернет връзката и избор между няколко оферти за 256, 512, 1024 и 2048 kbps

• Отлично качество на преноса, надеждност и сигурност, гарантирани със собствена инфраструктура

• Лесна инсталация и преносимост на крайните устройства

• Множество приложения - Интернет, телефонна услуга, а по-късно и телевизионни и мултимедийни приложения само с 1 устройство

• Международната скорост е равна на българската

• Симетричност – скоростта на download е равна нa скоростта на upload