Коя е най-новата и сериозна опасност пред съвременните медии?
Коя е най-новата и сериозна опасност пред съвременните медии? / Thinkstock/Getty Images

Хакерските атаки са най-новата и сериозна опасност пред съвременните медии. До този извод стигнаха директорите на информационни агенции по време на конференция в София. Какви още са опасностите и как трябва да се реагира по време на извънредна ситуация?

Нов вирус плъзна във Facebook

Директори от 20 информационни агенции от балканския и черноморски пояс, коментираха опасностите пред съвременната журналистика и ролята на медиите по време на извънредно положение - криза. Международната конференция ще продължи до 11 септември в София и Несебър. Един от присъстващите беше Михаил Гусман от Руската информационна агенция ТАСС, който обясни, че все повече зачестяват хакерските атаки и псевдо съобщенията, които представляват голяма опасност за информационния поток:

„Опасността съществува най-вече по време на криза, когато е възможно да бъдат пуснати провокативни съобщения вследствие на хакерска атака. Трябва да помислим за някакъв механизъм, чрез който да се проверяват съобщенията от информационните агенции", посочи Гусман.

"Независимая газета": Третата световна война започва в интернет

Одил Дюпери, регионален директор на агенция на Агенция „Франс Прес", коментира начина, по който медиите трябва да реагират при извънредни ситуации:

"При криза могат да се погледнат нещата в перспектива. В извънредни ситуации често виждаме журналисти, които идват от чужбина, които може би не говорят езика на съответната страна, но те разчитат на местни хора, които да им помогнат, които да ги срещнат с правилните хора, за да им превеждат. Ако прекарат 3 дни на място, на което се случва нещо голямо, може да не схванат цялата картина. Ако искат да видят нещата в пълнота, ще трябва да вземат историята от агенциите. Защото няма как да разбереш нещо изцяло за 2-3 дни", каза той.

Дюпери допълни, че по време на кризи медиите натрупват най-голям опит.