Китайски хакери атакували сайта на Ню Йорк таймс?
Китайски хакери атакували сайта на Ню Йорк таймс? / снимка: MorgueFile.com

Хакери, които може би са свързани с китайското правителство, са атакували през последните четири дни в. "Ню Йорк таймс", като влезли в информационната му система и откраднали пароли, писа изданието.

Тези атаки се случват, след като на 25 октомври вестникът публикува статия за своите разследвания за премиера Вън Цзябао, разкривайки, че негови близки са реализирали милиарди долари от търговска дейност, отбелязва БГНЕС.

"Ню Йорк таймс" посочва, че е успял да се изчисти от пиратските атаки и да се предпази от нови с помощта на експерт по информационната сигурност.

Китайските хакери са използвали методи, които според консултанти приличат на прилаганите в миналото от китайската армия, за да проникнат в мрежата на вестника, който цитира експерти.

Китай опроверга обвиненията, че има общо с проникването в системата на "Ню Йорк Таймс" при кибератака, която вестникът свърза с разобличителния материал за богатството на премиера Вън Цзябао.

"Съответните китайски власти вече дадоха ясен отговор на неоснователните обвинения, които "Ню Йорк Таймс" направи", обяви говорителят на външното министерство в Пекин Хон Лей.

На въпрос относно кибершпионството и обвиненията в хакерство по адрес на Пекин той допълни: "Да се заявява произволно и да се правят заключения без солидни доказателства, че Китай е участвал в подобни хакерски атаки, е напълно безотговорно". "Китай също е жертва на хакерски атаки. Китайските закони ясно забраняват този тип атаки и се надяваме съответните страни да вземат отговорно отношение по въпроса", настоя той.