Касини ще премине през водния шлейф на Енцелад
Касини ще премине през водния шлейф на Енцелад / Guliver/Getty Images

Космическият изследователски апарат "Касини" ще извърши на 28 октомври историческо прелитане през водния шлейф на спътника на планетата Сатурн - Енцелад, съобщи на сайта си НАСА.

Предвижда се сондата да премине в 11.28 часа в сряда на минималното разстояние от 49 километра над южната полярна област на Енцелад. Учените се надяват, че по време на сближаването ще получат уникални данни за хидротермалната активност на Енцелад и ще разкрият тайната на състава на водния шлейф на спътника на Сатурн.

Енцелад се смятан за най-пригодното място за съществуване на живот в Слънчевата система, след Земята. Спътникът се отличава с повишена геологична активност и вероятно скритият под повърхността му океан е пълен с вода в течно състояние.

"От 10 години наблюдаваме Енцелад, като се опитваме да разгадаем неговите тайни", заяви Бони Бурати, сътрудник в Лабораторията за ракетни двигатели в Пасадена, щата Калифорния. Именно тук се обработва информацията, постъпваща от междупланетната автоматична станция "Касини". По нейните думи нивото на активност на повърхността и под повърхността на спътника на Сатурн е забележително.

Много нейни колеги смятат, че океанът се разпростира под цялата повърхност на Енцелад, а на дъното му се развиват хидротермични процеси, които предизвикват изригвания, довели до образуването на пръстените на Сатурн.

Източник: БТА