Изпращаме 2015-а със звездопад и с малка комета в небето
Изпращаме 2015-а със звездопад и с малка комета в небето / Thinkstock/Getty Images

Метеорният поток Геминиди е най-атрактивният "звездопад" през есенните и зимните нощи. Той е активен от 4 до 17 декември, а през тази година неговият максимум ще бъде на 14 декември - около 20.00 часа българско време, съобщават астрономите от БАН.

При добри метеорологични условия и в отсъствието на луната, ще могат да се преброят близо 120 метеора за час, посочват учените. И отбелязват, че на същата дата луната ще залезе в 20.11 часа в София и ще е с 12 процента осветен диск, който ще е като тънък сърп или това ще е т.нар. млада луна. Поради това условията за наблюдение ще бъдат добри.

Астрономи откриха 86 нови метеорни потока

Геминидите са ярки метеори, често болиди и затова привличат вниманието на мнозина любители на звездното небе. Препоръчително е тези, които решат да наблюдават явлението, да излязат при ясно време и под открито небе на 14 декември след свечеряване. На тази дата слънцето ще залезе в 16.53 часа в София, така че около час и половина по-късно вече ще може да има ефективни наблюдения. С напредването на нощта условията за наблюдение на Геминидите ще се подобряват, защото съзвездието Близнаци ще се издига и в полунощ то ще бъде на височина около 60 градуса над източния хоризонт. Препоръчително е в началото на нощта наблюдателите да съсредоточат вниманието си повече към източната половина на небето, но когато по-късно радиантът на потока се издигне по-високо, вероятността от поява на метеори ще бъде висока за всяка част от небето, посочват астрономите.

И поясняват, че Геминидите са породени от облаци с частици, разхвърляни в космическото пространство от астероида 3200 Фаетон. Това отличава този метеорен поток от останалите популярни такива, като Персеиди, Леониди, Ориониди и други, които се пораждат от метеорни роеве, отделящи се в процеса на разпадане на различни комети.

Валяха падащи звезди (ВИДЕО)

От нашите географски ширини кометата C/2013 US10 /Catalina/ се наблюдава от 20 ноември 2015 г., припомнят астрономите и допълват, че до Коледните празници тя ще се движи бавно на фона на звездите от съзвездието Дева. Кометата ще се открива ниско над хоризонта в посока изток-югоизток в края на нощите - около 5.30-6.00 часа. Нейната яркост се оказа малко по-ниска от предвижданата до неотдавна и сега кометата е от шеста видима звездна величина, което означава, че тя е на границата на възможностите за наблюдение с невъоръжено око.

НАСА засне МКС на фона на "синята Луна" (СНИМКИ)

Поради това е препоръчително използването на бинокъл или на малък телескоп. Най-добре кометата ще се наблюдава във втората половина на нощите през януари 2016 г., когато ще премине през съзвездията Воловар, Ловджийски кучета, Голяма мечка и Дракон. Най-близо до Земята кометата ще бъде на 17 януари 2016 г. - на разстояние около 108.4 милиона километра. Тогава в безлунни нощи кометата ще може да се забележи с невъоръжено око, ако наблюденията се извършват от места отдалечени от градските светлини. Използването на бинокъл или на зрителна тръба остава препоръчително, съветват астрономите.

Източник: БТА