Евтин сензор надушва развалена храна в хладилника
Евтин сензор надушва развалена храна в хладилника / снимка: MorgueFile.com

Специалисти от Масачузетския технологичен институт са разработили евтин преносим сензор, който "казва" на потребителите дали храната в магазина или хладилника е безопасна за консумация, съобщи сайтът Гизмаг.

Приспособлението, състоящо се от модифицирани въглеродни нанотръби, функционира, като отчита газовете, отделяни от гниещи храни, като например месо. Сензорът предоставя много по-точна информация за безопасността на храната, отколкото обозначения върху опаковките срок на годност.

Специалистите са тествали сензора върху четири вида месо - свинско, пилешко, треска и сьомга. Изследователите са установили, че и четирите вида месо запазват свежестта си в
хладилник четири дни. Без охлаждане и четирите проби са започнали да гният, но с различно темпо.  Това не е първият по рода си сензор, който открива признаци за разваляне на храната. Предимството му обаче е, че за разлика от други подобни приспособления е малък, преносим, евтин и лесен за производство.

Сензорът може да помогне на само за откриването на развалени продукти, но и за намаляването на хранителните отпадъци. "Хората постоянно изхвърлят храна, смятайки, че е развалена, докато тя всъщност все още е годна за консумация", казва Тимъти
Суагър от изследователския екип.

Източник: БТА