Азотът е попаднал на Титан от облака на Оорт
Азотът е попаднал на Титан от облака на Оорт / Guliver/Getty Images

Учени от САЩ и Франция са на мнение, че азотът на спътника на Сатурн - Титан има същия произход, както и кометите от облака на Оорт. Подробности за изследването на специалистите са публикувани в сп. The Astrophysical Journal Letters, а накратко за него може да се прочете на сайта на НАСА.

Астрофизиците в изследването си са определяли относителното съдържание на изотопите на азот N-14 и N-15 на Титан и са стигнали до извода, че то е почти същото, както и при кометите от облака на Оорт. На тази база учените предполагат, че веществото, от което се е образувал Титан, преди е можело да се намира в същите условия, както и при кометите от облака на Оорт.

Според учените дори за няколко милиарда години, откакто съществува Слънчевата система, съотношението на тези изотопи не трябва съществено да се променя. Преди време астрономи съобщиха, че относителното съдържание на изотопи на азота на Земята и на Титан съвпада. Според учените това може да е доказателство за различния произход на азота на планетите и за различния път на еволюция на звездните тела.

Титан е най-големият от общо 62 спътника на Сатурн. Диаметърът му е по-малък два пъти, а масата му - 50 пъти, от тези на Земята. Атмосферата му е дебела около 400 километра и основно се състои от азот.

Изследването е извършено съвместно от специалисти на НАСА и Европейската космическа агенция /ЕКА/. Изводите си авторите му ще проверят, като проучат кометата 67P/Чурюмов-Герасименко. През 2004 година ЕКА изстреля сондата "Розета", която през 2014 година трябва да се срещне с кометата.

Как е попаднал азотът на Земята, остава загадка. Астрономите лансират много хипотези, една от които е, че той е със слънчев произход. Според учените, различаващото се относително съдържание на изотопи може да свидетелства за различния произход на планетите в Слънчевата система и за различния път на еволюцията на тези небесни тела.

Източник: БТА