Астрономи наблюдаваха формирането на система от четири звезди
Астрономи наблюдаваха формирането на система от четири звезди / Thinkstock/Getty Images

Международен екип от астрономи оповести, че наблюдавал формирането на система от 4 звезди в съзвездието Персей, на 800 светлинни години от нашата планета, съобщи Франс прес.

Системата включва млада звезда, която все още е в началото на еволюцията си, и три купа от газове, които са на път бързо да се кондензират под ефекта на гравитацията.

Изчисленията на астрономите сочат, че всеки куп от газове би трябвало да се превърне в звезда до 40 000 години. "Това е изключително бързо", заяви ръководителят на изследването Хайме Пинеда от института "Макс Планк" по извънземна физика в района на Мюнхен в Германия.

Звездите, родени от тези купове, би трябвало да са с относително малки размери. Масата на всяка от тях би трябвало да е 10 пъти по-малка от слънчевата. Наблюденията са извършени с радиотелескопа Very Large Array в Ню Мексико.

Системата от 4 звезди обаче изглежда нестабилна. Астрономите смятат, че двете най-близки звезди ще формират стабилна система от две звезди, докато двете най-отдалечени ще бъдат катапултирани в космоса след около половин милион години. "Системите от повече от три звезди са нестабилни и лесно могат да се разпаднат под ефекта на гравитацията", отбеляза Пинеда.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Източник: БТА