Apple превръща iPhone в средство за медицински изследвания
Apple превръща iPhone в средство за медицински изследвания / Guliver/Getty Images

На стилното си пролетно събитие в Сан Франциско компания Apple (Епъл) представи не само продукти като дългоочаквания си смарт часовник Apple Watch и новия свръхтънък модел MacBook, но и оповести инициатива, насочена към общественото здравеопазване - приложения, които превръщат 700-те милиона iPhone-и в света в средства за медицински изследвания, предадоха Ройтерс и ДПА.

Платформата с отворен код ResearchKit (РисърчКит) на Apple е нова софтуерна рамка за приложения, които използват съществуващите сензори и инструменти на iPhone-ите, за да събира данни за здравето и заболяванията на пожелалите да се включат потребители. От Apple отбелязват, че отвореният код на платформата ще позволи на многобройни медицински специалисти да разработват приложения за собствените си изследователски проекти.

В сътрудничество с болници и университетски медицински центрове, от компанията първоначално предлагат пет разработени приложения, насочени към болести като астма, рак на гърдата, сърдечносъдови заболявания, диабет и болест на Паркинсон. Демонстрираното диагностично приложение за болестта на Паркинсон например може да отчете леки трептения чрез обикновен гласов рекордер и пръстов тест върху сензорния екран на iPhone.

Идеята, обяснява Джеф Уилямс от Apple, е да се "впрегне" повсеместността на iPhone-ите, за да се осъществи връзка между медицинските изследователи и потребителите, желаещи да се включат в събирането на данни или други масови обществени здравни инициативи. Петте налични засега апликации ще позволят традиционните здравни проучвания да станат по-всеобхватни и да излязат извън ограниченията на лично присъствие и попълване на тестове на хартия.

За пациентите с хронични заболявания приложенията улесняват всекидневното проследяване и отчитане на здравословното им състояние и прилаганото лечение. За изследователите предоставените данни ще премахнат необходимостта от преглеждане на множество въпросници на хартия, попълвани от доброволци, които често разчитат на спомените си, вместо на непосредствените си наблюдения.

"Вече ще можем да ангажираме безпрецедентен брой индивиди в големи географски райони, които поради ограниченията не са били в състояние да участват в здравни изследвания", казва Рей Дорси, професор по неврология от Медицинския колеж към университета на Пенсилвания. Така например в проучване ще може да се включи Китай, където живеят половината от пациентите с Паркинсон в света.

Източник: БТА