/ iStock/Getty Images
Италианският премиер-балетист Джакопо Тиси заяви, че напуска Болшой театър заради руското нашествие в Украйна, съобщи Ройтерс.

"Шокиран съм от тази ситуация, която ни връхлетя ненадейно и честно казано, мисля, че не мога да продължа кариерата си в Москва", написа той в Инстаграм.

"Никоя война не може да бъде оправдана. Никога. И винаги ще бъде срещу каквото и да било насилие".

Джакопо Тиси е на 27 години.

Италианският министър на културата Дарио Франческини нарече решението му "смел и благороден избор". 

"Сърцето ми е с украинския народ", увери той.

Бразилецът Давид Мота Соарес, премиер-балетист на Болшой театър, също го напусна в знак на солидарност с жертвите на конфликта в Украйна. Сега 24-годишен, той пристига в Москва, когато е на 12 години, за да учи в легендарната балетна школа на Болшой. 

Това е поредният удар за Болшой театър, след като в неделя музикалният му директор Туган Сохиев обяви оставката си, като обясни, че е под натиск да заеме позиция във връзка с нашествието в Украйна. 

Кралската опера в Лондон отмени гостуване на балета на Болшой театър през лятото пак заради нашествието в Украйна. 

Британецът Ксандър Периш, премиер-балетист в театъра "Мариински" в Санкт Петербург също написа в Инстаграм, че си тръгва от Русия. 
Миналия месец диригентът Валерий Гергиев беше освободен от Миланската скала и Мюнхенския филхармоничен оркестър, след като не осъди нашествието в Украйна.
 
БТА