Жертвите на трагедията в Сау Паулу може да достигнат 250
Жертвите на трагедията в Сау Паулу може да достигнат 250 / снимки: BGNES

Жертвите на тежката самолетна катастрофа на летището в Сау Паулу може да достигнат 250 души. Това съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки информация на бразилската телевизия "Глобу". Ако прогнозата се потвърди, това ще бъде най-тежката катастрофа в историята на бразилската гражданска авиация.

Според очевидци и участници в спасителните операции в сградата, в която във вторник вечерта се вряза бразилският самолет, е имало много хора, а магазините в района на катастрофата все още са били отворени.

Засега спасителите са открили овъглените тела на 45 души, пътували в самолета и на 16 убити в сградата, в която се вряза машината. 12 души са приети за лечение в болница в Сау Паулу, предаде Асошиейтед прес.

Според губернатора на щата Сау Паулу Жозе Сера няма вероятност да бъдат открити живи хора, пътували със самолета. На мястото на трагедията сега работят 150 пожарникари и 50 пожарникарски коли. Те се опитват да овладеят пожара, предизвикан от врязването на самолета в сградата край летището и в бензиностанцията до нея. Според тях при предизвиканата от сблъсъка експлозия температурата в самолета е достигнала адските 1000 градуса по Целзий.

Полет 3054 на авиокомпанията ТАМ Линяс аереас (TAM Linhas Aereas) е излетял от Порто Алегре в Южна Бразилия. Самолетът Еърбъс А320 трябвало да кацне на летище "Конгоняс" малко след 18,30 ч местно време. В 18,50 ч във вторник машината обаче се подхлъзнала на мократа от продължаващите вече два дни дъждове в Сау Паулу писта за кацане.

После самолетът не могъл да спре в края на пистата, напуснал очертанията й, прекосил намиращо се в съседство авеню и се врязал в товарен терминал на ТАМ Експрес (TAM Express), филиал на авиопревозвача ТАМ Линяс аереас, и в намираща се в съседство на тази сграда бензиностанция. В сградата на терминала е имало работещи хора. Бензиностанцията пък избухнала в пламъци.

В самолета е имало 176 души - 170 пътници и 6-членен екипаж. Сред пътниците е бил и известен бразилски конгресмен, предаде Ройтерс. Не се съобщава каква е националността на пътниците на самолета, уточнява Асошиейтед прес. Авиопревозвачът публикува само списък с имената на пасажерите.

Това е втора подобна голяма авиокатастрофа в Бразилия за по-малко от година, припомнят световните агенциите. През септември 154 души загинаха, когато бразилски Боинг 737 се сблъска с малък самолет и се разби в амазонската джунгла.

Летище "Конгоняс", където се разигра трагедията, е второто по големина, обслужващо бразилския финансов център Сау Паулу. Летището от години има проблеми с размерите на пистите и често пъти са отправяни критики, че те са прекалено къси и поради тази причина не могат да обслужват по-големите самолети, отбелязва Ройтерс.

Катастрофата във вторник вероятно ще накара бразилския президент Луис Инасиу Лула да Силва да предприеме решителни действия в областта на авиационната сигурност. Критици на президента твърдят, че той не е направил достатъчно в тази насока. Заради трагедията Лула да Силва обяви тридневен траур.

Летище "Конганяс" е затворено и полетите се пренасочват към друго летище в Сау Паулу и в околностите на града.