Володимир Зеленски
Володимир Зеленски / БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски поиска от Япония да засили санкционния натиск върху Русия, като въведе търговско ембарго за руски стоки, предаде Ройтерс.
Във видео разговор с японските депутати Зеленски благодари на Япония за това, че е дала пример на останалите страни в Азия, като е осъдила руското нахлуване в Украйна и е въвела санкции срещу Москва.

"Отговорните страни се обединяват, за да защитят мира. Благодарен съм на вашата държава за базираната ѝ на принципи позиция в такъв исторически момент", каза Зеленски.
"Вие бяхте първите в Азия, които наистина започнаха да оказват натиск върху Русия да възстанови мира и които подкрепихте санкциите срещу Русия. Приканвам ви да продължите да го правите", призова украинският лидер.

Белият дом: Западните страни ще обявят в четвъртък нови санкции срещу Русия

Без да представя доказателства, Зеленски заяви, че руските сили подготвят нови атаки в забранената зона около Чернобилската атомна електроцентра,а, върху която установиха контрол миналия месец. Зеленски не даде никакви детайли относно предполагаемите планирани от Русия атаки, отбелязва Ройтерс.

"Светът е застрашен от много нови кризи. Предизвикателствата в екологията и продоволствената сфера са безпрецедентни", каза Зеленски. 
 
БТА