Володимир Зеленски
Володимир Зеленски / БТА
Украинският президент Володимир Зеленски апелира за повече помощ за противовъздушна отбрана, за да спре руските атаки, предаде АФП.
Това е началото на интензивна седмица на дипломатически срещи със западни партньори.

"Най-голямото стратегическо предимство на Русия пред Украйна е превъзходството в небето. Именно ракетният и бомбен терор помага на руските войски да напредват по земята", заяви Зеленски на конференция за възстановяване на Украйна в Берлин.

"Противовъздушната отбрана е отговорът, от който се нуждаем", каза той.

Зеленски, който трябва да говори и пред германския парламент, ще се присъедини към ръководителите на развитите държави от Г-7 по-късно тази седмица в Италия.

След това той се отправя към Швейцария за мирните преговори през уикенда относно войната в Украйна. Русия не е поканена.

Откривайки конференцията в Берлин, германският канцлер Олаф Шолц също така призова съюзниците да осигурят повече въздушна отбрана за Украйна.

"Бих искал да отправя сърдечна молба към всички, които са тук днес: моля, подкрепете нашата инициатива за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна с всичко, което е възможно", заяви Шолц пред делегатите.

"Най-добрата реконструкция е тази, която изобщо не се налага да се извършва", подчерта той.

Германия ръководи усилията, наречени "Незабавни действия за противовъздушна отбрана на Украйна", и предостави на Киев три системи „Пейтриът“. Но за да може Украйна да защити градските си центрове от бурята на руските ракети, са необходими 7 „Пейтриът“, каза Зеленски. Той предупреди, че от зимата насам Москва вече е унищожила половината от производството на електроенергия в страната.

"В резултат на ударите на руските ракети и безпилотни самолети вече са унищожени 9 гигавата мощности. Пикът на потреблението на електроенергия през миналата зима е бил 18 гигавата. Така че половината сега не съществува", каза Зеленски.

След почти едногодишна безизходица, тази пролет Украйна беше принудена да изостави десетки селища на фронтовата линия.
Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че нейните сили са свалили руски самолет Су-25 ден по-рано в източната част на Донецка област, където Москва съсредоточи огневата си мощ през последните седмици.

Междувременно украинските прокурори в индустриалния регион, който Кремъл твърди, че е анексирал в края на 2022 г., съобщиха, че петима души са били ранени при нощен руски удар по фронтовия град Костянтинка.

Руските ракетни и безпилотни удари, включително голямото нападение през уикенда, натовариха капацитета за противовъздушна отбрана на Украйна.

Украински официални лица предупредиха за все по-продължителни прекъсвания на електрозахранването, тъй като руските атаки са засегнали сериозно производствените мощности.

Тъй като войната се намира в критичен момент, Зеленски засилва дипломатическата си офанзива, за да получи подкрепа за Украйна.

На срещата на Г-7 в Южна Италия на 13 юни той ще участва в дискусия за руската война срещу страната му, където ще има още една възможност да настоява пред западните лидери за повече помощ.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и индийският Нарендра Моди ще присъстват по покана на италианския министър-председател Джорджа Мелони заедно с лидерите на Г-7.

Президентът на САЩ Джо Байдън обаче ще отсъства от срещата на върха в Пулия, където ще бъде заместван от вицепрезидента Камала Харис.

Лидерите на Г-7 се надяват да постигнат споразумение за използване на печалбите от лихвите по замразените активи на руската централна банка в размер на 300 млрд. евро в помощ на Киев.

Очаква се лидерите да обсъдят и опасенията си относно подкрепата на Китай за военната експанзия на Русия.

След срещата на Г-7 Зеленски ще замине за Швейцария, където от 15 юни ще участва в мирна среща на върха, посветена на войната в Украйна.
На срещата, която се провежда в луксозния курорт Бургенсток на планински хребет с изглед към езерото Люцерн, ще присъстват представители на около 90 държави и международни организации.

Резултатът от срещата, организирана по искане на Украйна, остава несигурен, въпреки че Швейцария се надява да постигне съвместна заключителна декларация.

"Няма да има военна победа и диктуван мир", посочи Шолц и призова руския президент Владимир Путин да "прекрати бруталната си кампания и да изтегли войските си".

Русия не беше поканена на срещата на върха в Швейцария, а ключовият съюзник на Москва - Китай, заяви, че няма да присъства.

Кремъл неведнъж е посочвал, че няма да участва в никакви преговори, ако Киев не приеме анексирането от Москва на приблизително 20 % от украинската територия, която в момента е окупирана от Русия.

Що се отнася до Китай, швейцарските официални лица лобираха пред Пекин да участва без успех.

"В момента е трудно Китай да участва", заяви швейцарският външен министър Игнацио Касис, като добави, че досега Пекин "наистина ни е помагал да си подадем ръка по време на това пътуване".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС