Затвориха изборните секции в щатите Кентъки и Индиана
Затвориха изборните секции в щатите Кентъки и Индиана / снимка: БГНЕС

Изборните секции в източния щат Кентъки и в северния Индиана затвориха първи в 01.00 часа българско време, но още не са известни резултатите от историческата надпревара за президентския пост между демократа Барак Обама и републиканеца Джон Маккейн, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Небивало висока е активността на избирателите в американските щати, които могат да се окажат решаващи за резултата от президентските избори - Флорида, Охайо, Мисури и Вирджиния, предаде Франс прес, като се позова на местните власти.

В тези щати двамата кандидати за Белия дом - сенаторът демократ Барак Обама и сенаторът републиканец Джон Маккейн са с изравнени позиции.

"Активността на избирателите е феноменална", каза представителка на изборната администрация в щата Вирджиния. До 10 ч. местно време (15 ч. по Гринуич) в този щат са гласували над 40 на сто от регистрираните избиратели.

Небивал наплив на гласоподаватели има и в щата Мисури, който от 1904 г. досега на всички избори, със само едно изключение, е гласувал за победителя в президентските избори. "Днес ще отбележим рекорд", каза говорителка на местните власти.

В щата Охайо се очертава небивала активност от 80 процента, добавя АФП.

Дребни проблеми при гласуването се появиха в редица райони на САЩ, заради огромна избирателна активност. В някои секции на Ню Джърси избирателите използваха хартиени бюлетини заради проблеми с машините за електронно гласуване. В Ню Йорк мнозина се наредили пред избирателните секции още в 4 ч. сутринта местно време, за да избегнат опашките.

В главния град на Вирджиния – Ричмънд, стотици хора обградили библиотека, където имало избирателна секция още в 6 ч. сутринта, когато трябвало да започне гласуването. Опашката продължила да нараства още 25 минути, защото библиотекарят, който имал ключ за избирателната секция, просто се успал.

В Охайо съобщиха, че избирателните секции се борят с обичайни спънки, като заклещване на хартията на избирателните машини, на която се регистрират резултатите, но няма сериозни проблеми.

Мнозинството от американците определят икономиката като най-важен проблем на президентските избори тази година, предаде Си Ен Ен, позовавайки се на данни от национално екзит-пол проучване на нагласите на избирателите. Войната в Ирак е на второ място с 10%. Заплахата от тероризма и състоянието на здравеопазването са поставени на първо място от по 9% от анкетираните.